Ašur-ubalit II.

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Ašur-ubalit II. je bio posljednji vladar Novoasirskog Carstva.[1] Vladao je iz grada Harana od 612. do 609. pr. Kr., a tamo se sklonio 612. pr. Kr. nakon pada Ninive (asirske prijestolnice) u ruke babilonsko-medijske vojske koju su predvodili Nabopolasar i Kijaksar.

Iako su Novoasirsko Carstvo i Egipat u prošlosti bili neprijatelji, egipatski faraon Psamtik I. odlučio je pomoći Ašur-ubalitu II. smatrajući kako bi oslabljeno Novoasirsko Carstvo moglo biti protuteža sve jačim Babiloncima pod kraljem Nabopolasarom. Uz egipatsku pomoć grad Haran i Ašur-ubalit su se održali, ali nakon povlačenja egipatske vojske 610. pr. Kr. Babilonci su opsjeli Haran.

Novi faraon Neko II. je sljedeće godine pokrenuo vojsku nastojeći spasiti svog saveznika, a pokušaj Judejaca pod kraljem Jošije da ih zaustave je doveo do bitke kod Megida u kojoj je Jošija ubijen. Neko II. međutim ipak nije stigao do Harana na vrijeme i grad je pao. O Ašur-ubalitovoj sudbini više nema spomena, te se pretpostavlja da je tada poginuo, iako je ostatak asirske vojske našao utočište u Karkemišu.

Malena količina zapisa je izvor rasprava među povjesničarima o tome da li je Ašur-ubalit II. bio brat kralja Sinšariškuna koji je stradao u Ninivi. Ime je najvjerojatnije dobio po Ašur-ubalitu I., drevnom asirskom vladaru koji je oko 1330. pr. Kr. svrgnuo mitansku vlast i osnovao Srednjoasirsko Carstvo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]