Aaron Fox

Izvor: Wikipedija
Aaron Fox

Državljanstvo SAD
Rođenje 19. svibnja 1976.
Hastings, Minnesota
Visina 1,83 m
Težina 83 kg
Položaj centar
hvata/puca L
Bivši klubovi Milwaukee Admirals
Peoria Rivermen
Zvolen HKM
Richmond Renegades
SC Riessersee
Innsbruck EV
Freiburg EHC
Straubing Tigers
Acroni Jesenice
Vienna Capitals

Aaron Fox (Hastings, Minnesota, 19. svibnja 1976.) bivši je američki profesionalni hokejaš na ledu. Igrao je na poziciji centra u više klubova, među kojima i u hrvatskom KHL Medveščaku koji se natjecao u EBEL-u. Poslije igračke karijere bio je hokejski menadžer i trener.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Fox u dresu Medveščaka

Fox je rođen u Hastingsu u saveznoj državi Minnesota. Juniorski staž odradio u jednoj od najjačih juniorskih liga na svijetu USHL-u (United States Hockey League) za momčad Green Bay Gamblersa. Nakon završetka sveučilišta u Minnesoti igra u ECHL-u za klub Peoria Rivermen.

Europa[uredi | uredi kôd]

2002. godine dolazi u Europu gdje karijeru nastavlja u Njemačkoj. U EBEL-u je debitirao 2003./04. kada je tijekom sezone iz njemačkog Riesserseea prešao u Innsbruck gdje je odigrao 31 utakmicu te upisao 15 golova i 16 asistencija, da bi se već sljedeće vratio u njemačku drugu ligu. Odredište je bio Freiburg u kojem je ostao sezonu i pol (82 susreta, 45 pogodaka, 74 asistencije), a zatim i Straubing Tigersi na čijoj se klupi zadržao kratko odradivši tek 12 dvoboja i skupivši 9 bodova (4 gola, 5 asistencija).

No, 2006./07. Fox se natrag vraća u EBEL te se našao na popisu momčadi Acroni Jesenice. Očito je pogodio s klubom jer upravo tada odigrao je svoju najbolju sezonu u karijeri. To potvrđuje i statistika. U 56 utakmica mrežu protivnika zatresao je 40 puta, a tome je dodao i 52 asistencije, što mu je ukupno donijelo 92 boda. Istim tempom nastavio je i u Vienna Capitalsima u sezoni 2007./08. Proglašen je najboljim igračem EBEL-a te igračem s najvećim brojem bodova u sezoni. Sljedeće sezone izvrsne rezultate spriječila je ozljeda zgloba te je upisao samo 5 pogodaka i 9 asistencija u 21 susretu.

Medveščak Zagreb[uredi | uredi kôd]

U pripremama za novu sezonu 2009./10. Fox je potpisao za KHL Medveščak.[1][2] Već se u 12. kolu EBEL-a u sezoni 2009./10. protiv Albe Volán predstavio navijačima i upravi zabivši jedan od najnevjerojatnijih golova u hokejaškoj povijesti. Fox je majstorskim "lacrosse" potezom podigao pak na palicu i doslovce ga unio u mrežu Albe, iza golmanovih leđa.[3] U 32. kolu EBEL-a Medveščak je pred punim tribinama uvjerljivo porazio goste iz Jesenica (7:2), a Fox se prometnuo se u prvo ime "medvjeda" postigavši tri pogotka i dvije asistencije u važnoj borbi za ulazak u doigravanje.[4] To mu je ujedno bila i najbolja utakmica dotadašnjeg dijela sezone.

Statistika karijere[uredi | uredi kôd]

Bilješka: OU = odigrane utakmice, G = gol, A = asistencija, Bod = bodovi, +/- = plus/minus, KM = kaznene minute, GV = gol s igračem više, GM = gol s igračem manje, GO = gol odluke

Sezona Klub Liga   Regularna sezona   Doigravanje
OU G A Bod +/- KM GV GM GO OU G A Bod +/- KM GV GM GO
2009./10. KHL Medveščak EBEL 27 9 15 24 -10 6 2 0 0

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Iskusni Amerikanac Aaron Fox novo pojačanje Medveščaka. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2016. Pristupljeno 6. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Aaron Fox igra za Medveščak. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. lipnja 2009. Pristupljeno 6. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Foxov gol za pamćenje: Ma trik je samo u suhoj palici. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. listopada 2009. Pristupljeno 2. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. "Za ovo su me doveli u Medveščak"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Profil na Eurohockey.net
  • Profil na The Internet Hockey Database