Abdul Rašid Dostum

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Abdul Rašid Dostum

General Abdul Rašid Dostum (Khodia Dukoh, Provincija Juzjan, 1954.), uzbečki vojskovođa i afganski političar, te načelnik Glavnog stožera Afganistanskih oružanih snaga.

Po nacionalnosti je Uzbek te ujedno i vođa uzbekistanskog naroda u Afganistanu. Rodio se u mjestu Khvajeh Do Kuh, Afganistan. Tijekom kasnih 1970-ih priključio se vojsci. Njegov vod postao je 1988. pukovnija. Istakao se u borbi protiv mudžahedina tijekom ranih 1990-ih godina. Bio je sklopio savez sa Ahmad Shah Massoudom, ali se kasnije ipak borio protiv njegove vlade.Nakon pada Kabula u ruke talibana 1994. godine, Dostum bježi i obnavlja savez sa Massoudom koji je poznat kao Sjeverni savez.

Istakao se u borbama protiv talibana kod grada Mazar-e Šarifa. Njegova desna ruka prebjegla je talibanima, a to će učiniti i Abdul Malik. No, kada Dostum otiđe u egzil, a mjesto njegova boravka postane Turska, Malik će se okrenuti protiv talibana predavši oko 6 do osam tisuća boraca u ruke protutalibanskih snaga. Dostum je inače poznat kao jedan od okrutnijih vojskovođa u Afganistanu, a posebnu okrutnost pokazao nakon spomenutih borbi oko Mazar-e Šarifa pri čemu je stotine zarobljenika zatvorio u kontejnere i pustio ih da umiru u pustinji.

Nakon raznih događaja, Dostum je imenovan načelnikom OS Afganistana 2005. godine. No, nije poznato ima li ta funkcija ikakve stvarne ovlasti.