Abihka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Abihka, jedno od brojnih plemena iz grupe pravih Muskogee Indijanaca, porodica Muskhogean, koji su obitavali u nekoliko sela na području Alabame u današnjim okruzima St. Clair, Calhoun i Talladega[1].

Abihke su u starim legendama o migracijama spominju kao jedan od četiri utemeljena 'grada' konfederacije. U ceremonijalnim govorima nazivani su Abihka-nagi, no značenje riječi 'nagi' nažalost više nikome nije poznato. Abihke su kao čuvari sjeverne granice konfederacije nazivani i Sak’hútka "the door shutters". Kako je grad bio na sjevernoj granici zemlje Creeka čuvali su zemlju od upada neprijatelja sa sjevera. Najprisniji odnosi bili su sa Coosa Indijancima. Hamilton (Hamilton, Col. Mobile, 1910, p. 572) koji citira stari španjolski rukopis iz 1806 kaže da su Abihka i Coosa bili jedan pueblo podijeljen na dvoje. Kasnije su Abuhke primili izbjegle Natcheze koje su kompletno apsorbirali.

Swanton navodi njihove 'gradove': Abihka-in-the-west, koja se nalazila na zapadnom dijelu teritorija Creek naroda u Oklahomi; Abihkutci (kod Hodgea Abikudshi) na Tallassee Hatchee Creek u okrugu Talladega; Kan-tcati, na ili blizu Choccolocco Creeka; Kayomalgi, možda blizu Sylacauga, u Talladega co.; Lun-ham-ga, nepoznata lokacija; Talladega, na Talladega Creek, u istoimenom okrugu; i Tcahki låko ili Big Shoal, na Choccolocco Creeku u okrugu Talladega ili Calhoun.

Abihke definitivno nisu učestvovali u ustanku Creeka 1813, a njihovim preseljenjem u Oklahomu, osnivaju prvo naselje kod Eufaule. Kasnije neki od njih idu dalje na zapad i osnivaju naselje koje se ponekad naziva Abihka-in-the-west, ali su ova grada odavno napuštena[2].

Izvori[uredi VE | uredi]