Prijeđi na sadržaj

Ablaktiranje

Izvor: Wikipedija
Ablaktiranje
Ablaktiranje mimoze

Ablaktiranje (lat. ablactatio = dojenje) je metoda heterovegetativnog razmnožavanja, koja se još naziva i kalemljenje priljubljivanjem, predstavlja pandan postrizogenim metodama autovegetativnog razmnožavanja, jer se plemke spajaju sa podlogom dok su na vlastitom korijenu (koji ih “doji” do srastanja sa podlogom), a veza se prekida tek posle srastanja podloge i plemke.

Izvedba[uredi | uredi kôd]

Oko matične biljke sade se podloge, direktnom sjetvom ili se posude sa podlogama ukopaju u zemlju oko matične biljke. Ako se kalemi u krunu potrebno je napraviti stalke za podloge koje se raspoređuju oko stabla plemke, ili je plemka na stalku, ako su podloge u zemlji. Na pogodnoj grani matične biljke odabrane za plemku, načini se uzdužni elipsoidni rez 4-6 cm dužine. Identičan rez se načini na stablu podloge na istoj visini. Oba reza priljubljuju se jedan uz drugi (kambijum na kambijum), uvezuju i premazuju kalemarskim voskom. Poznate su i različite varijante ablaktiranja u pogledu reza. Kalemljenje je najbolje obaviti krajem zime ili u rano proljeće, ali može i tijekom cijele godine.

Posle srastanja, što se vidi po obrazovanju kalusa na spoju, jakom debljanju ili razrastanju plemke, plemka se oštrim nožem odsijeće ispod mjesta spajanja. Istovremeno se prevršuje podloga iznad mesta spoja. Ove presjeke treba premazati kalemarskim voskom.

Značaj[uredi | uredi kôd]

Danas je ova metoda gotovo napuštena i pribjegava joj se samo pri otežanom srastanju podloge i plemke, ili kod kalemljenja skupljih sorti kakav je slučaj sa stablastom kamelijom čija cijena je 150-200€. Cijena podloge minimalne visine 1,2 m (Camellia 'Dream Girl' na primer) 20€, a plemke, puzave kamelije (Camellia sasanqua 'Marge Miller') koja daje viseći izgled stablašici 10€, što stablastu kameliju čini više od 5 puta skupljom u odnosu na običnu sadnicu. Mimoza (Acacia dealbata Link) se zbog sporog kalusiranja i srastanja podloge i plemke razmnožava ablaktacijom na podlozi Acacia floribunda (Vent.) Willd

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Jemrić,T.: "Cijepljenje i rezidba voćaka", Rijeka 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]