Admiralitet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Admiralitet, oko 1810. godine

Admiralitet (Admiralty ili Board of Admiralty), naziv za ministarstvo ratne mornarice Velike Britanije.

Povijesni razvoj[uredi | uredi kôd]

Nastaje 1546. kada je uz admirala Engleske (lord high admiral), postavljeno savjetodavno tijelo (navy board) radi efikasnijeg upravljanja i zapovijedanja ratnom mornaricom. Ukazom (Admiralty Act) od 1832., vijeće je zamijenjeno s Admiralitetom. (Board of Admiralty), čije su funkcije proširene i na opskrbu te naoružanje. Na čelu je bio Prvi lord admiraliteta, redovno politička ličnost. Ispod njega su se, za posebna pitanja, nalazili nekoliko pomorskih lordova, najčešće pomorskih časnika, na čelu sa Prvim pomorskim lordom.

Sve do 1911. admiralitet je imao više savjetodavni karakter, a njegovi su se članovi više bavili upravom i opskrbljivanjem nego operativnim pitanjima.

Admiral i prvi pomorski lord admiraliteta John Jellicoe

Kao Prvi lord admiraliteta, Winston Churchill je 1911. formirao Admiralski stožer (Naval Staff) u sklopu admiraliteta. Admiral John Jellicoe je kao Prvi pomorski lord 1917. reorganizirao osnove sistema rukovođenja. admiralitet je postao sustav sa dva odvojena, ali združena tijela, jednim za planiranje i rukovođenje, a drugim za održavanje mornarice.

Po zakonskom propisu od 1947. stalne članove (Lords Commissioners) admiraliteta s pravom kolektivnog odlučivanja, sačinjavali su Prvi lord admiraliteta (First Lord of Admiralty), pet pomorskih lordova (Sea Lords) admiralskog čina, civilni lord (Civil Lord) , parlamentarni i financijski tajnik i stalni tajnik. Odgovarao je za izgradnju, opremu i održavanje i zapovijedanje flotom, pomorskim zrakoplovstvom, i mornaričkim, pješaštvom. Osim flote i mornaričkog pješaštva, pod admiralitetom. su bila sva brodogradilišta, vojni zavodi i škole, a imao je i vlastite obrazovne ustanove i laboratorije.

Reorganizacijom britanskih oružanih snaga admiralitet je 1964. ukinut kao ministarstvo ratne mornarice, a njegove funkcije preuzelo je jedinstveno Ministarstvo obrane (The Ministry of Defence). U Vijeću obrane (The Defence Council) ratnu mornaricu predstavlja načelnik admiraliteta (operativni zapovjednik ratne mornarice). On rukovodi i najvišim organom mornarice, Svijet ratne mornarice (The Admiralty Board of the Defence Council).

Organe slične britanskom, admiralitetu imale su i druge pomorske države pod raznim, nazivima. Funkcije su im najčešće podijeljene između ministarstva ratne mornarice i admiralskog stožera. U carskoj Rusiji u 18. i 19. stoljeću Admiralteystvo (Адмиралтейство) je bila pomorska oblast koja je objedinjavala brodogradilišta, remontne zavode i skladišta, od 1802. ministarstvo ratne mornarice. Pod pojmom admiraliteta ponekad se smatra i skup admirala.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • ”Admiralitet”, U: Vojna enciklopedija, sv. 1., Beograd: Izdanje redakcije Vojne enciklopedije, 1970., str. 10.
  • Michael Chichester's Column, Navy, V/1968.
  • L. Gardner, The British Admiralty, Edinburg, 1968.