Adur (rijeka u Engleskoj)

Koordinate: 50°49′N 0°16′W / 50.817°N 0.267°W / 50.817; -0.267
Izvor: Wikipedija
Adur
River Adur below Wineham.JPG
Adur nizvodno od Winehamskog mosta
Duljina 32 km
Izvor Zapadni Adur, Slinfold
Ušće Shoreham na Moru
Pritoci Lancing Brook (kod Shipleya), Ladywell Stream (lijevi)
Cowfold Stream (desni)
Države Engleska
Slijev sjevernomorski
Ulijeva se u La Manche
Plovna od − do do Steyninga (do 11. st.)

Adur (/eɪˈdʊər/ ili /eɪˈdə/) je rijeka u Engleskoj. Teče kroz Sussex. Po rijeci se zove okrug Adur u Zapadnom Sussexu. Duga je 32 km.[1] zbog naslagivanja dno se izdignulo pa je luka preseljena nizvodno gdje je bila rijeka dublja, blizu Shorehama na Moru (Shoreham-by-Sea).

Ime[uredi | uredi kôd]

Stara imena rijeke su: Beeding River, Bramber Water, Sore. Ime Adur novijeg je postanka, vjerojatno 1612. godine. Nastalo je prema imenu rimske utvrde Portus Adurni za koju se pogrešno mislilo da je u Shorehamu. Rijeka se prije zvala Bramber, a zabilježena je u 16. stoljeću i pod imenom Sore, vjerojatno retroformiranjem Williama Harrisona u njegovom djelu Opisi Engleske (Description of England) iz 1577., iz "Shoreham". Sorham je bio česti oblik u starijim vrelima.[1][2]

Tok[uredi | uredi kôd]

Adur počinje kao dvije odvojene rijeke, Zapadni Adur i Istočni Adur koji se susreću 2 km zapadno od Henfielda. Zapadni Adur raste kod Slinfolda otkamo tče oko Coolhama i onda kroz Shipley, gdje se u nj ulijeva Lancing Brook i teče ka West Grinsteada i Knepp Castleu. Zapadni Adur je pliman ka sjeveru sve do Bineskog mosta kod Bines Greena, južno od West Grinsteada.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Eilert Ekwall. 1928. English River Names. OUP. str. 1
  2. Ekwall, E. The Concise Oxford Dictionary of English Placenames (4th ed.) Oxford University Press (1960)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]