Afrodizijak

Izvor: Wikipedija

Afrodizijak je tvar koja potiče spolni nagon ili seksualne želje - libida. Pojam „afrodizijak” dolazi od imena starogrčke božice ljepote, ljubavi i seksualne želje - Afrodite.

Kroz povijest brojnim jelima, pićima, mirisima ili aktivnostima pripisuje se posebna djelovanja koje bi stimuliralo libido i poboljšalo seksualno zadovoljstvo. Usprkos dugogodišnjim književnim izvorima, gotovo da nema znanstvenih studija za potvrdu učinkovitosti afrodizijaka.

S povijesnog i znanstvenog stajališta, učinci su rezultat snažnog uvjerenja da tvari djeluju. U nekim se slučajevima to uvjerenje proizlazi iz okusa, mirisa ili izgleda. Banane, šparoge i nosorogov rog falički su oblici i sugeriraju da muški spolni udovi jednako dugo budu čvrsti. Oštrige i smokve koje podsjećaju na uzbuđenu vulvu i daju nadu da će ženski spolni organi biti isti.


Hrana kao afrodizijak[uredi | uredi kôd]

Primjeri za hranu kojoj se pripisuje stimulacija libida su:[1]

Velik dio stručnjaka smatra da se sve priče o afrodizijačkom djelovanju mogu svesti na običnan placebo učinak i autosugestiju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. kolovoza 2017. Pristupljeno 22. kolovoza 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)