Aguas Calientes (Peru)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "naselje".
(Primjeri uporabe predloška)
Plaza de armas (Glavni trg) u Aguas Calientes, na kojoj dominira kip Pachacuteca

Aguas Calientes (španj. "topla voda" ili "topli izvori"), nekad nazivan i kao grad Machupicchu, je grad u Peruu na rijeci Urubamba. To je najbliže naseljeno mjesto turističkom odredištu Machu Picchu, koje je udaljeno oko 6 km ili 1,5 sati hoda. U gradu je boravio 1911. Hiram Bingham prije nego što je otkrio Machu Picchu. U gradu se nalazi veliki broj hotela i restorana, kao i toplice s toplom vodom, po kojima je grad i dobio naziv. Toplice su bile uništene u poplavama prije nekoliko godina ali su ponovno osposobljene za uporabu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Naselje je naselilo nekoliko ratarskih obitelji 1901., no postaje puno prometnije tekkada je pretvoreno u željeznički kamp, zvan kamp Maquinachayoq, u kasnim 1920.-im tijekom izgradnje pruge koja je dovršena 1931. godine.[1]

Promet[uredi | uredi kôd]

Aguas Calientes su zadnje stajalište željezničke pruge koja dolazi iz Cuscoa. Vlakovi služe za prijevoz lokalnog stanovništva ali i turista koji putuju iz Cusca i Ollantaytamboa u posjet Machu Picchu. Turisti i lokalno stanvništvo obično sjede u odvojenim vagonima. U sastavu željezničkog kolodvora nalazi se ograđena pijaca sa suvenirima. Avenija Pachacutec je jedina gradska ulica koja povezuje toplice s glavnim gradskim trgom.

Industrija[uredi | uredi kôd]

Hidroelektrana Machupicchu se nalazi nedaleko grada na rijeci Urubamba. Proizvodi oko 90 MW za oblasti Cusco, Puno i Apurimac. Konstruirana je između 1958. i 1965. a proširena između 1981. i 1985. Postrojenja hidroelektrane su bila oštećene pri odronu zemljišta 28. veljače 1998. i hidroelektrana je bila zatvorena sve do 13. srpnja 2001.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Aguas Calientes History. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. srpnja 2013. Pristupljeno 30. rujna 2012.
  2. (šp.) Central Hidroeléctrica MachupicchuInačica izvorne stranice arhivirana 26. lipnja 2007. Empresa de Generación Eléctrica Machupicchu S.A.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Aguas Calientes (Peru)