Aguas Calientes (Peru)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plaza de armas (Glavni trg) u Aguas Calientes, na kojoj dominira kip Pachacuteca

Aguas Calientes (španj. "topla voda" ili "topli izvori"), nekad nazivan i kao grad Machupicchu, je grad u Peruu na rijeci Urubamba. To je najbliže naseljeno mjesto turističkom odredištu Machu Picchu, koje je udaljeno oko 6 km ili 1,5 sati hoda. U gradu je boravio 1911. Hiram Bingham prije nego što je otkrio Machu Picchu. U gradu se nalazi veliki broj hotela i restorana, kao i toplice s toplom vodom, po kojima je grad i dobio naziv. Toplice su bile uništene u poplavama prije nekoliko godina ali su ponovno osposobljene za uporabu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Naselje je naselilo nekoliko ratarskih obitelji 1901., no postaje puno prometnije tekkada je pretvoreno u željeznički kamp, zvan kamp Maquinachayoq, u kasnim 1920.-im tijekom izgradnje pruge koja je dovršena 1931. godine.[1]

Promet[uredi | uredi kôd]

Aguas Calientes su zadnje stajalište željezničke pruge koja dolazi iz Cuscoa. Vlakovi služe za prijevoz lokalnog stanovništva ali i turista koji putuju iz Cusca i Ollantaytamboa u posjet Machu Picchu. Turisti i lokalno stanvništvo obično sjede u odvojenim vagonima. U sastavu željezničkog kolodvora nalazi se ograđena pijaca sa suvenirima. Avenija Pachacutec je jedina gradska ulica koja povezuje toplice s glavnim gradskim trgom.

Industrija[uredi | uredi kôd]

Hidroelektrana Machupicchu se nalazi nedaleko grada na rijeci Urubamba. Proizvodi oko 90 MW za oblasti Cusco, Puno i Apurimac. Konstruirana je između 1958. i 1965. a proširena između 1981. i 1985. Postrojenja hidroelektrane su bila oštećene pri odronu zemljišta 28. veljače 1998. i hidroelektrana je bila zatvorena sve do 13. srpnja 2001.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Aguas Calientes History. Arhivirano s izvorne stranice 10. srpnja 2013. Pristupljeno 30. rujna 2012.
  2. (šp.) Central Hidroeléctrica Machupicchu (Arhivirano 26. lipnja 2007.) Empresa de Generación Eléctrica Machupicchu S.A.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Aguas Calientes (Peru)