Ahelos

Izvor: Wikipedija
Ahelos , Αχελώος
Most preko jezera Kremasta na rijeci Ahelos
Položaj
DržaveGrčka
NaseljaAgrinio, Aitoliko, Mesolongi
Fizikalne osobine
Duljina217 km
Površina porječja6 329 km2
Plovna od – dodo brane i umjetnog jezera Stratos.
Tok rijeke
IzvorPlanina Lakmos u Pindskom gorju
 • Nad. vis.2,000 m
 • Koord.39°40'36,4"N, 21°9'56,1"EUredite na Wikipodatcima
UšćeZaljev Patras, Jonsko more
 • Koord.38°20'6"N, 21°6'15"EUredite na Wikipodatcima
Slijevegejski
Ulijeva se uJonsko more
PritociAgrafiotis, Karpenisiotis, Trikeriotis, Megdova
Tok rijeke Ahelos rađen po satelitskoj snimci

Ahelos (grčki: Αχελώος), u povijesti zvana Aspropótamos (bijela rijeka), je rijeka u zapadnoj Grčkoj druga po dužini od svih rijeka u Grčkoj. Za antičkih vremena rijeka je bila granica između Akarnanije i Etolije i vjerovalo se da u njoj živi istoimeni riječni bog. Rijeka protječe kroz četiri grčke periferije; Tesaliju, Epir, Središnju Grčku i Zapadnu Grčku, kod Mesolongija utječe u Jonsko more.

Najstarije ime rijeke bilo je Thoas, rjeđe je zvana Thestios ili Axenos. Već Herodot je ovu rijeku zvao Ahelos.

Zemljopisne odlike[uredi | uredi kôd]

Rijeka Ahelos izvire na planini Lakmos (ili Peristeri) u Pindskom gorju južno od grada Metsovo, sjeverozapadno od grada Kalambake i istočno od Janjine u Epiru. Prva veća pritoka je rijeka Aspropotamos (bijela rijeka). Rijeka teče stalno u pravcu juga, ispočetka kroz dugu i usku klisuru, koja se kasnije proširi u kotlinu.

Tok rijeke u gornjem dijelu je granica između prefekture Arta i periferije Epir. Daljni tok rijeke tvori granicu s prefekturom Kardisa na istoku, a kasnije između prefektura Etolija i Akarnanija (danas Prefektura Etolija-Akarnija) prema zapadu, a nekoliko kilometara kasnije s prefekturom Euritanijom na istoku.

U svom srednjem dijelu prima vode značajnih pritoka rijeka; Agrafiotis i Megdova. Kod gorja Panaitoliko, podignuta je brana Stratos i veliko umjetmo jezero (široko na pojedinim dijelovima 10 - 15 km).

Zbog izgradnje velike količine brana za hidrocentrale na rijeci i umjetnih jezera; Stratos, Kremasta, Kastrakiou tok rijeke i njeno prirodno korito vrlo je izmijenjeno.

Rijeka se na svom ušću u Jonsko more dijeli u nekoliko grana i tvori veliku deltu - Paracheloitis, koja ima površinu od 300 km². Delta se nalazi južno od mjesta Ojniada i zapadno od grada Mesolongija i mjesta Etoliko, nedaleko od ulaza u Patraski zaljev, nasuprot otoka Kefalonija.

Rijeka je plovna do brane i umjetnog jezera Stratos.

Gospodarski značaj rijeke[uredi | uredi kôd]

1960-ih izgrađena je hidrocentrala Stratos s velikim akomulacijskim jezerom. Ova hidrocentrala danas obskrbljuje strujom centralnu i zapadnu Grčku. Druga velika brana - Katsiki je nešto niže nizvodno. Projekt kojim bi se vode iz gornjeg dijela rijeke Ahelos preusmjerile u ravnice Tesalije radi navodnjavanja, je trenutačno zaustavljen (gradnja brana Sikia i Mesokora).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ahelos