Aheront (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Aheront , Αχέρων
Acheron river 2.jpg
Rijeka Aheront pored sela Gliki.
Duljina 58 km
Izvor Tomaros, Ori Souliou
Pritoci Tsangaritikos, Kokytos, Pyriflegetheon
Države Grčka
Gradovi Amoudia
Ulijeva se u Jonsko more

Aheront (grčki: Αχέρων) je rijeka u Epiru na sjeverozapadu Grčke. Rijeka ima dva izvora, jedan na planini Tomaros u prefekturi Janjina. Drugi je izvor na planini Souli (Ori Souliou). Rijeka protječe do svog uvira u Jonsko more kod mjesta Ammoudia (blizu grada Parga) kroz prefekture; Janjina, Preveza i Tesprotia.

Rijeka Aheront u mitologiji[uredi | uredi kôd]

Aheront je po grčkoj mitologiji jedna od pet rijeka koje tvore granicu između ovozemaljskog (života) i podzemnog svijeta - Hada (smrti), pored Stiksa, Kokita, Flegetona i Lete.

U vrijeme antičke Grčke riječ Aheront izgovarala se je kao ὁ ἄχεα ῥέων (ho akhea rheōn), a to je značilo rijeka boli, i vjerovalo se da je povezana s rijekom Stiks, preko koje je mitski Haron prevozio duše tek umrlih u Had. Jezero po imenu Aherosija, rijeka s još uvijek istim imenom Aheront, kao i ostatci hrama Nekromanteiona ( to je jedini hram posvećen bogu Hadu) pronađeni su pored mjesta Parga, na nasuprotnoj strani otoka Krf.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Aheront


Icon river tributary L.svg Nedovršeni članak Aheront (rijeka) koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.