Aikaná

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Aikaná (Aikanã, Masaká, Massaca, Cassupá), indijansko pleme iz brazilske države Rondônia srodni Huarima, sa kojima pripadaju jezičnoj porodici Huarian. Danas nešto preživjelih (217; [1]; 264, 1995[2]; 180, 2005 [3]) živi na rezervatu Tubarão-Latundê u općini Chupinguaia sa plemenima Latundê, Sabanê i Kwaza, a ostali na rezervatima Rio Guaporé, Rio Branco i Kwazá do Rio São Pedro.

James Stuart Olson navodi da termin danas označava i ostale pripadnike nadvladanih plemena Huarí, Masaká, Tubarao, Kasupá, Munde i Corumbiara, odnosno plemena porodice huarian, koja su živjela životom tipičnim za kišnu šumu, od lova, ribolova i uzgoja manioke.

Prvi kontakt sa Europljanima imaju 1730.-tih godina; to su neo-Brazilci koji u potrazi za zlatom dolaze na njihovo područje, donoseći sa sobom za njih smrtonosne bolesti. Jezuitski misionari rade među njima do 1750.-te kada je madridskim ugovorom teritorij sjeverno od Guapore pripao Portugalcima.

Sve do 1900-tih oni žive u izolaciji od kontakta sa civilizacijiom. Velika potražnja za gumom u prvoj polovici 20. stoljeća dovela je na njihovo područje horde sakupljača koji sa sobom ponovno donose bolesti, pa ih velika večina pomre, a brazilska vlada 1940. naseljava plemena Aikana, Mondé i Kanoê u postaju na Igarapé Cascata, pritoku Pimenta Buena. I ovdje ih napadnu bolesti pa su se razbješali po šumi[4].

Danas njih nekoliko desetina živi na gornjem toku rijeke Chupinguai.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]