Aix

Izvor: Wikipedija
Aix
Par karolinke (Aix sponsa)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Anseriformes
Porodica:Anatidae
Rod:Aix
Boie, 1828
Vrste
Baze podataka

Aix je rod koji sadrži samo dvije vrste patkarica: mandarinku i karolinku.

Rod pripada porodici pataka, a prije je bio smješten u grupu Cairininae. Godinama se raspravlja bi li ovaj rod trebao biti smješten u potporodicu pravih pataka ili utvi.[1]

Ove dvije ptice smatraju se vrlo atraktivnima za vidjeti, posebno šareni mužjaci. Karolinka je sjeveronoamerička vrsta koja živi na području istočnog SAD-a, južne Kanade i sjevernog Meksika. Obje vrste migriraju sa sjevera prema jugu. Nastanjuju mirne šumovite lokve i potoke.

Rod pokazuje spolni diformizam tako što su ženke manje i nisu atraktivne za vidjeti kao mužjaci, jer nemaju previše boja na sebi.

Karolinka ima masu od 500 do 700 grama. Duga je 41–49 cm, a ima raspon krila od 73 do 75 cm. Oba spola imaju šiljastu glavu.

Mandarinka je duga 41–49 cm, a ima raspon krila 66–75 cm. Ima blistavije perje od karolinke. Ženke su manje jarke boje nego mužjaci.

Karolinka se hrani malim rakovima, kukcima i biljnim organima. Mandarinka se uglavnom hrani vegetarijanski.

Obima vrstama prijeti gubitak staništa.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 5. veljače 2007. Pristupljeno 13. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)