Ajmarski jezik

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ajmarski)
Ajmarski jezik
aymar aru
Države Bolivija, Peru, Čile, Argentina
Regije Qollasuyu, Moquegua, Tarapacá
Govornici 3 milijuna[1]
Rang -
Razredba ajmarski

 ajmarski

Službeni status
Služben u Bolivija, Peru
Ustanova Academia la Lengua Aymara
Jezični kôd
ISO 639-1 ay
ISO 639-2 aym
ISO 639-3 aym
Povezani članci: jezik | jezična porodica | popis jezika (po kodnim nazivima)
Područje ajmarskog jezika u Boliviji, Peruu i Čileu

Ajmarski jezik, Ajmara (ajmara: Aymar aru, šp.: Aymara; ISO 639-3: aym) je jezik[2] iz porodice ajmarskih jezika kojim govori nekoliko milijuna ljudi u Južnoj Americi, pripadnici naroda Aymara, na području Perua, Bolivije i sjevernog Čilea.

Udruga SIL International u sklopu svog standarda ISO 639-3 ga tretira kao makrojezik[3] koji obuhvaća dva jezika, centralnoajmarski [ayr] s ukupno 2 589 000 govornika, od toga 2 098 000 (2006) u Boliviji[4] i južnoajmarski [ayc] s 219 000 govornika (2006) u Peruu.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Brojevi iz 2006. godine za centralnoajmarski i južnoajmarski u Ethnologueu sumiraju se na oko 2,8 milijuna.
  2. U cjelokupnoj jezikoslovnoj literaturi izvan djela udruge SIL ajmarski (dakako, ne istoimena porodica, koja uz Ajmara u užem smislu obuhvaća i Kawki i Jaqaru) tretira se kao jedan jezik s dijalektalnim varijetetima, ne kao dva jezika; kao primjeri neka posluže Alain Fabre: Diccionario etnolingüístico y guía bibliográfica de los pueblos indígenas sudamericanos (2005-). Aymara (posljedna promjena: 01/12/12); Martha. J. Hardman, Juana Vásquez, Juan de Dios Yapita i dr.: Aymara: Compendio de estructura fonológica y gramatical. 2. izdanje, La Paz 2001; Wolf Dietrich: Las lenguas indígenas de América; Promotora Española de Lingüística: Familia aimara. Isto potvrđuje i članak Origins and Diversity of AymaraArhivirana inačica izvorne stranice od 21. siječnja 2013. (Wayback Machine), gdje se Original Aymara, jezik koji danas više ne postoji, odnosi na prajezik porodice ajmarskih jezika, Central Aymara na Kawki i Jaqaru u srednjem dijelu Perua, koji se ponekad opisuju kao jedan, a ponekad i kao dva jezika, kao što se navodi i u citiranom radu Alaina Fabrea, i Southern Aymara na ajmarski jezik u užem smislu riječi, koji se govori u Boliviji i u južnom dijelu Perua, a koji je predmet ovoga članka. U Ethnologueu i u standardu ISO 639-3 nazivi Central Aymara i Southern Aymara rabe se međutim u drukčijem smislu: ondje Central Aymara se odnosi na jezik u Boliviji i susjednim zemljama, a Southern Aymara na jezik u južnom Peruu, koji oboje propadaju oblasti Southern Aymara u smislu u kojem taj naziv upotrebljava članak Origins and Diversity of Aymara. Jaqaru i Kawki se u Ethnologueu navode zajedno kao poseban jezik Jaqaru, jedini član posebne potporodice Tupe u sklopu porodice ajmarskih jezika, koja se u Ethnologueu navodi pod nazivom Aymaran. I u ustavima Bolivije i Perua se spominje samo ajmara kao jedan jezik.
  3. Ethnologue (16th)
  4. Ethnologue: Aymara, Central
  5. Ethnologue: Aymara, Southern

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]