Akademski futsal klub Universitas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

AFC Universitas (Akademski futsal klub Universitas - eng. Academic Futsal Club Universitas), poznatiji po akronimu AFCU, amaterski je i sveučilišni malonogometni klub iz Splita, koji okuplja studente i alumnije Sveučilišta u Splitu, a u sezoni 2019./2020. natječe se u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi.[1]

AFC Universitas
Puno ime Akademski futsal klub Universitas
Nadimak AFCU
Osnovan 2008. (SMNK Diplomus), 20.12.2016. (AFC Universitas)
Igralište Športski centar Gripe, Split
Kapacitet 2.500
Trener Marin Mandić
Liga 1. HMNL
2019./2020.
Domaći dres
Gostujući dres
Soccerball current event.svg Trenutačna sezona

Prvoligaški debi ostvaruje u sezoni 2018./2019., kada se plasira do četvrfinala doigravanja za prvaka, a do prve lige dolazi kao pobjednik 2. HMNL 2017./2018. Svoje domaće utakmice igra u "hramu splitskog futsala", Maloj dvorani ŠC Gripe, a publiku mu čine studenti, mladi, dionici akademske zajednice te zaljubljenici u sport i futsal.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Osnivanje kluba[uredi | uredi kôd]

Tradicija futsal reprezentacije Sveučilišta u Splitu duga je koliko i sport na samom sveučilištu, tako da se objektivno može kazati da su u temeljima AFC Universitas ugrađeni svi oni koji su u razdoblju od 20-ak godina razvijali splitski sveučilišni futsal na bilo koji način. Ideja osnivanja kluba godinama se razvijala u Splitskom sveučilišnom sportskom savezu (UniSport ST) - koji skrbi o sportu na Sveučilištu u Splitu te nastupima sveučilišnih reprezentacija - posebno s obzirom na rezultate koji su redovito postizani na nacionalnim i međunarodnim studentskim natjecanjima (UniSport Finals, Europska sveučilišna prvenstva, Europske sveučilišne igre).

S vremenom, uz svjesnost o kvaliteti i potencijalu koju jedan sveučilišni klub može imati na najvišoj razini sportske izvedbe, Savez je najprije krenuo s formalnim koracima u vidu osnivanja kluba koji bi se "jednog dana, kada se poklope svi uvjeti, možda mogao natjecati u Hrvatskoj malonogometnoj ligi". Na tragu toga, 20. lipnja 2008. formalno je osnovan klub naziva Studentski malonogometni klub DIPLOMUS, koji se nije natjecao ni u kojoj ligi te koji se usmjerio isključivo na pripreme i brigu o nastupima futsal reprezentacije Sveučilišta u Splitu na nacionalnoj i europskoj razini.[2]


Početak natjecanja i promjena imena[uredi | uredi kôd]

Izrastanjem jedne kompaktne generacije i dobre ekipe, koja je stupanj kvalitete stalno održavala te uspijevala u tome uključivati i novopridošle studente, došlo se do zaključka kako je sazrelo vrijeme da se klub konačno i konkretno aktivira te da se krene s nastupima u Hrvatskoj malonogometnoj ligi. Do toga iskoraka dolazi u sezoni 2016./2017., kada klub počinje s nastupima u 3. HMNL, odnosno Splitsko-dalmatinskoj županijskoj ligi[3]. S obzirom na novi smjer razvoja, odlučeno je i prilagoditi naziv kluba pa tako 20. prosinca 2016. klub službeno mijenja naziv u Akademski malonogometni klub Universitas – Split, odnosno na engleskom jeziku Academic Futsal Club – Universitas Split, skraćeno AFC Universitas – Split, iz čega proizlazi "AFCU", kako je odmilja najpoznatiji među futsal publikom.

Nakon nastupa u 3. HMNL, zajedno s drugom momčadi Malonogometnog kluba Split, dolazi do poziva[4] od resornog saveza za nastupom u višem rangu natjecanja, odnosno u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi – JUG.[5]


Plasman u drugu ligu i snažan razvoj kluba[uredi | uredi kôd]

Plasmanom u drugu hrvatsku malonogometnu ligu, pristupilo se ozbiljnim pripremama, a dovedena su i brojna pojačanja - u prvom planu splitski studenti i bivši studenti, koji su u tom trenutku igrali u različitim drugoligaškim, ali i prvoligaškim klubovima. Klub se razvija u promotivnom smislu i dobiva na medijskoj vidljivosti kroz specifičan način komunikacije, čime se postupno gradi publika [6], koja u sve većem broju posjećuje domaće utakmica kluba. Okrenutost prema publici očituje se i u nenaplaćivanju ulaza na tribine svim studentima Sveučilišta u Splitu uz predočenje studentske iskaznice.

Svoj drugoligaški nastup u sezoni 2017./2018. AFCU završava na prvom mjestu, ispred najvećeg klupskog rivala MNK Olmissum iz Omiša, što predstavlja velik uspjeh i na području hrvatskog sveučilišnog sporta.

Prva liga[uredi | uredi kôd]

Osnaživanjem stručnog stožera, dodatnim pojačanjima i daljnjim razvojem, klub je dočekao nastup u najvišem razredu nacionalnog futsala - Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi. AFC Universitas u debitantskoj prvoligaškoj sezoni 2018./2019. dolazi do četvrfinala doigravanja za prvaka, uspješno se nosivši s gotovo svim ostalim prvoligaškim klubovima, a prvoligaške nastupe nastavlja i u aktualnoj sezoni 2019./2020.

[7]

Trofeji[uredi | uredi kôd]

2017./2018. POBJEDNIK: 2. Hrvatska malonogometna liga [8]

2017./2018. POBJEDNIK: 2. Hrvatska malonogometna liga - jug

Pregled nastupa po sezonama[uredi | uredi kôd]

sezona rang liga pozicija doigravanje napomena
AFC Universitas Split
2016./17. 3 Županijska liga
2017./18. 2 2. HMNL - Jug 1./12
2. HMNL - za prvaka 1./3
2018./19. 1 1. HMNL 6./12
2019./20. 1 1. HMNL /10

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. "AFCU | AFC Universitas - Split" Pristupljeno 12. rujna 2018.
 2. "O KLUBU | AFC Universitas - Split", AFC Universitas - Split pristupljeno 12. rujna 2018.
 3. Radojka Bućan. "FUTSAL: 1. županijska futsal liga NS županije Splitsko-dalmatinske" pristupljeno 12. rujna 2018.
 4. "Split Tommy II i Diplomus popunjavaju 2.HMNL-jug! - CROfutsal", CROfutsal pristupljeno 12. rujna 2018.
 5. "O KLUBU | AFC Universitas - Split", AFC Universitas - Split pristupljeno 12. rujna 2018.
 6. "Futsal groznica: na Gripama bitka za prvo mjesto", Slobodna Dalmacija pristupljeno 12. rujna 2018.
 7. "VIDEO | AFC Universitas – plodonosni spoj sporta i obrazovanja - CROfutsal", CROfutsal pristupljeno 12. rujna 2018.
 8. "Splitski Universitas novi futsal prvoligaš! - Hrvatska reprezentacija", Hrvatska reprezentacija, objavljeno 28. svibnja 2018. pristupljeno 12. rujna 2018. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 • [1] Službena web stranica
 • [2] Službena facebook stranica
 • [3] Službena Instagram stranica