Akwasi Afrifa

Izvor: Wikipedija
Akwasi Amankwaa Afrifa
3. Predsjednik Gane
trajanje službe
2. travnja 1969. – 3. travnja 1970.
Prethodnik Joseph Arthur Ankrah
Nasljednik Nii Amaa Ollennu
Rođenje 24. travnja 1936., Mampong, Gana
Smrt 26. lipnja 1979., Accra, Gana
Zanimanje vojnik

General pukovnik Akwasi Amankwaa Afrifa (Mampong, 24. travnja 1936.26. lipnja 1979.), ganski vojnik, političar, farmer i kralj. Bio je državni poglavar (head of state) Gane od 2. travnja 1969. do 3. travnja 1970. godine.

Rodio se u mjestu Mampong, na zapadu Gane. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a srednju je pohađao u središnjoj regiji Gane. Godine 1957., u 21. godini, prijavljuje se u gansku vojsku. A pohađao je vojne škole u zemlji i inozemstvu. Dobio je čin drugog poručnika i sudjelovao je u operaciji snaga UN-a poslanih u Demokratsku Republiku Kongo.

Kasnije je napredovao u hijerarhiji postavši bojnik. Tijekom službe u jednom mjestu postao je prijatelj pukovniku koji se zvao Emmanuel Kwasi Kotoka. Upravo taj Kotoka bio je mozak puča izvršenog 24. veljače 1966. kojim je s vlasti srušen demokratski izabran predsjednik Kwame Nkrumah. Nakon puča kao državni poglavar imenovan je general-bojnik Joseph Arthur Ankrah koji je odstupio nakon korupcionaške afere, a glasine su ga optuživale da je podmićivao provoditelje ankete koje bi pokazale njegovu prednost pred ostalim kandidatima na predsjedničkim izborima .

Afrifa je zamijenio Ankraha kao predsjednik. Od bojnika je u tri godine postao general pukovnik. Na vlasti se nije dugo zadržao, a svrgnuo ga je pukovnik Ignatius Kutu Acheampong, koji će zajedno s njim biti pogubljen kada se 1979. na vlast popne Jerry Rawlings. Afrifa je bio vojnik, ali nakon rušenja s vlasti bio je farmer u rodnom mjestu. Bio je oženjen s Christinom s kojom je imao sedmero djece.

Pogubljen je krajem lipnja 1979. u 43. godini. Godine 2001. podnesen je zahtjev udovica pogubljenih časnika da se tijela vrate obiteljima što je predsjednik John Agyekum Kufuor i učinio jer je to bio čin nacionalnog pomirenja.