Alžirski bršljan

Izvor: Wikipedija
Alžirski Bršljan
Dvobojni kultivar Hedera algeriensis
Sistematika
Carstvo:Plantae
Red:Apiales
Porodica:Araliaceae
Rod:Hedera
Vrsta:H. algeriensis
Dvojno ime
Hedera algeriensis
Hibberd
Baze podataka

Alžirski bršljan (lat. Hedera algeriensis) vrsta je zimzelenog bršljana porijeklom s obale Sjeverne Afrike, uključujući obalne planine u Alžiru.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

To je snažna, velika zimzelena penjačica, koja se sama drži za oslonac zračnim korijenjem. Stabljike su crvenkaste, djelomično ukrašene zvjezdastim dlačicama ili ljuskama, crvenkasto zvjezdaste s 15-ak zraka. Listovi su naizmjenični i jednostavni. Kao i kod drugih Hedera vrsta, plodne grane imaju krute stabljike s listovima koji obično imaju manje režnjeva u usporedbi sa sterilnim (juvenilnim) stabljikama. Glavni dio lista (lamina) je ovalno-rombičan, 12-20 cm za 5–12 cm na cvjetnim granama i grubo nazubljeni ili blago režnjevi (3-5 režnjeva) na sterilnim stabljikama. Cvat je grozd od 13-15 dlakavih cvjetova. Samo na plodnim stabljikama ili grančicama razvijaju se sitni cvjetovi u cvjetovima. Biljka sadrži glikozid hederagenin, najviše u lišću i bobicama, koji može uzrokovati blagu toksikozu. Ako se ovi dijelovi progutaju, to može izazvati ozbiljnu nelagodu, a rukovanje biljkama može izazvati iritaciju kože ili alergijsku reakciju. Biljku odbacuju životinje biljojedi. Šareni kultivari Hedera algeriensis naširoko se koriste u vrtlarstvu. Naturalizira se u blagoj klimi i nizinama.

Sorta 'Ravensholst' dobila je nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u vrtu.

Ekologija[uredi | uredi kôd]

Može biti štetan korov ili biti invazivan. Zahtijeva stalno vlažno tlo, ali je otporniji na suhoću okoliša od većine srodnih vrsta i podnosi sušu bolje od ostalih bršljana. Bolje podnosi niske temperature od otočnih vrsta sličnih geografskih širina, kao što su Hedera canariensis, Hedera maderensis, Hedera azorica ili Hedera cypria. Porijeklom je s obale Sjeverne Afrike i obalnih planina gdje je klima hladnija, a kondenzacija osigurava vlažnije stanište. Osjetljiva je na mraz na oko -2 °C zimske izoterme, ali se može naturalizirati u blagim klimatskim uvjetima. Hedera algeriensis nastala je od zajedničkog pretka u staništu oblačne šume u području Sredozemlja. Sjevernoafrička Hedera i sjeveroistočnoatlantska vrsta iz roda Hedera su blisko povezane vrste. Donedavno se mislilo da postoji samo jedna vrsta,[2] Hedera helix, ali nedavne studije su pokazale da postoji nekoliko vrsta koje se razlikuju uglavnom po mikroskopskim detaljima dlakavosti pupova. Hedera maroccana, Hedera iberica i Hedera canariensis blisko su povezane.

Uređenje okoliša[uredi | uredi kôd]

Hedera algeriensis uzgaja se u Britaniji od 1838.

U obalnoj Kaliforniji alžirski bršljan koristi se kao pokrivač tla na nasipima autocesta za pomoć u kontroli erozije.[3] Bez navodnjavanja može biti teško uspostaviti i održavati,[4] i može sakriti mrtvi, suhi materijal koji leži ispod, što može predstavljati opasnost od požara.[5] Pokrivač bršljana pruža pokrov, hranu i ljekovito bilje štakorima i puževima.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Verhaeghe, P. 2004. Clef des plantes sarmenteuses rustiques en Belgique. Taxonomania 11:1-26
  2. Hedera maroccana
  3. OnlinePlantGuide.com Hedera canariensis /Algerian Ivy. 2007-2015
  4. State of California, Department of Public Works. Shrubs most often used. In: California Roadsides, Calif. State Printing Office, 1961.
  5. Drill, S.L. et al. S.A.F.E. LANDSCAPES, Southern California Guidebook: Sustainable and Fire-Safe Landscapes In The Wildland Urban Interface. University of California Cooperative Extension, September 2009.
  6. Olkowski W. et al. The Potential for Biological Control in Urban Areas. IV Biological Setting for Urban Pest Control. In: Perspectives in Urban Entomology, GW Frankie & CS Koehler, eds. Academic Press, 1978, page 321.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Hedera algeriensis
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hedera algeriensis
Wikivrste imaju podatke o taksonu Hedera algeriensis