Alcazaba od Almeríje

Izvor: Wikipedija
Alcazaba od Almerije
Alcazaba de Almería

Stare zidine Alcazabe od Almerije
Država Španjolska
Vrsta Bivša utvrda
Gradnja 10. stoljeće
Graditelj Abd ar-Rahman III

Alcazaba od Almeríje je utvrda u Almeriji, na jugu Španjolske. Riječ alcazaba potječe od arapske riječi kasbah, što znači utvrđen grad.

Povijest[uredi | uredi kôd]

995. Almería je stekla naziv grada u kordopskom Kalifatu, a izgradnju njenih zidina nadgledao je Abd ar-Rahman III.: izgrađeni su ne samo zidovi i tornjevi, nego i trgovi, džamije i kuće. To je trebalo biti glavno sjedište mjesne vlade.

Almanzor je povećao utvrdu te ju još više izgradio. Al-Džairan je nastavio s proširenjem Alcazabe u 11. stoljeću.

Opis[uredi | uredi kôd]

Prva linija zidina je široki obruč koji je istovjetan s prvim muslimanskim logorom, koji je korišten kao sklonište za stanovništvo u slučaju opsade. Zbog toga je imao velike cisterne.

Nakon prvog, javlja se drugi obruč, zvan Muro de la Vela ("Zid jedrenja"), koji je dobio naslov po zvonu koje je upozoravalo stanovništvo u slučaju dolaska broda u luku, opasnosti, požara, itd. Ovaj zid je izgradio Karlo III.. U tom dijelu se nalazilo sjedište upravitelja, vojnika i posluge. U njemu su bile džamije, kupaonice, šatori itd.

Treći obruč, vanjski, je također najnoviji kompleks. Nakon što su kršćani vratili područje Almerije pod svoju vlast, sagradili su dvorac na najvišem dijelu grada, te je bio sagrađen tako da odoli napadima topništva.

Lokacije utvrde korištene su za scene tržnice u filmu Conan barbarin.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vidi također[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Alcazaba od Almeríje