Aleksandar Šapić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić (Beograd, 1. lipnja 1978.), srpski vaterpolist. Najbolji strijelac EP 2008. Do završetka karijere, 9. svibnja 2009., igrao je za ruski Šturm 2002 Čehov.

Životopis[uredi VE | uredi]

Nakon što je igrao za sve sastave u VK Crvenoj zvezdi, Šapić je prešao u VK Partizan prosinca 1991., nakon što je zatvoren bazen njegovog prethodnog kluba na Novom Beogradu. U svojoj prvoj godini u Partizanu, Šapić je debitirao u seniorskoj ekipi protiv Jadrana iz Herceg-Novog. Sa samo 13 godina kao igrač Partizana osvaja Kup Jugoslavije.

Nakon godinu i pol dana u Partizanu, kao dokazani igrač se vratio se u Crvenu zvezdu u sezoni 1993./1994.

Narednih sedam sezona Šapić je proveo u VK Bečej, gdje je osvojio šest prvenstava Jugoslavije i šest kupova Jugoslavije. Također je predvodio tim do naslova pobjednika Kupa europskih prvaka, postigavši 5 pogodaka protiv zagrebačke Mladosti. Također je te godine bio najbolji strijelac Kupa s 39 pogodaka u sezoni.

Zbog financijskih problema koji su kasnije doveli i do gašenja VK Bečej, Šapić je u ljeto 2001. prešao u talijansku ligu i proveo tri sezone u Camogliju.

Na Europskom prvenstvu 2003. u Kranju, Šapić je u borbi za zlatnu medalju postigao pobjedonosni pogodak za Srbiju i Crnu Goru protiv Hrvatske. Također je postigao najviše pogodaka na prvenstvu.

U ljeto 2004. Šapić je prešao u Savonu.

Šapić je bio najbolji strijelac Kupa europskih prvaka 2000. i 2003., kao i najbolji strijelac na Olimpijskim igrama 2000. sa 18 pogodaka.

Na Svetskom prvenstvu 2003., on i Dejan Savić su kažnjeni od strane FINE zbog incidenta nakon poluzavršne utakmice sa Italijom. Šapić je dobio devetomjesečnu zabranu igranja, a Savić šestomjesečnu. Šapić je imao manju ulogu lokalnog u filmu iz 2004. Kad porastem biću kengur (Kad odrastem bit ću klokan).

U sezoni 2005/2006. Šapić je već bio jedan on pet najplaćenijih igrača u ovom sportu kada mu je krajem sezone ruski vaterpolo klub Sturm ponudio 300 000 dolara po sezoni (ogromna suma u uvjetima vaterpola), što bi ga učinilo najplaćenijim igračem na svijetu.

Na kraju sezone 2005/06, moćna Savona u kojoj su pored Šapića igrali i Tamas Kasas, Bogdan Rat i Viktor Jelenić je stigla do fajnal-fora Kupa prvaka koji se održavao u Dubrovniku, ali je izgubila 8:9 u uzbudljivoj poluzavršnoj utakmici od domaćina Juga.

24. svibnja 2006. je potpisao ugovor sa Sturmom. Uvjeti ugovora nisu objavljeni, ali se vjeruje da su najveći u povijesti vaterpola.

Na kraju sezone 2005/06 Šapić je vlasnik još jednog značajnog rekorda: od 1995. (11 uzastopnih sezona), Šapić je uvijek bio najbolji strijelac u bilo kom timu i ligi u kojima je igrao.

Sa reprezentacijom Srbije je osvojio zlatnu medalju na Europskom prvenstvu 2006. u Beogradu.

Pred početak Europskog prvenstva 2008. u Malagi, Šapić je odigrao 370 utakmica za reprezentaciju i postigao 933 gola po čemu je apsolutni rakorder. Reprezentacija Srbije je osvojila srebrnu medalju na tom prvenstvu, a Šapić je uvjerljivo bio najbolji strijelac prvenstva. Na Olimpijskim igrama u Pekingu Šapić je sa 20 pogodaka bio najbolji strijelac turnira. Zbog prijeloma noge zadobijenog u tučnjavi s vratarom Denisom Šefikom nije igrao u utakmici za treće mjesto protiv Crne Gore, koju je Srbija dobila 6:4, već je zrakoplovom prebačen u Beograd, gdje je uspješno operiran.

Šapić se iz reprezentacije povukao nakon Olimpijskih igara u Pekingu, navodeći kao jedan od razloga i loše stanje u srpskom vaterpolu.