Aleksandr Popov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Aleksandr Popov
Alexander Popov.jpg

Aleksandr Popov, 2008.

Osobni podaci
Puno ime Aleksandr Vladimirovič Popov
Александр Попов
Državljanstvo Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija
Stilovi slobodni
Datum rođenja 16. studenog 1971.

Aleksandr Popov (ruski Александр Попов) (Sverdlovsk, Rusija, 16. studenog 1971.) je ruski profesionalni plivač, četverostruki olimpijski pobjednik.

Popov je dominirao sprinterskim disicplinama slobodnog stila u plivanju 1990-tih godina. Sa svojih 200 centimetara visine i 87 kilograma težine ima gotovo idealnu građu za plivača. Poznat po fantastičnoj tehnici plivanja bio je omiljen među plivačima i zbog srdačnosti i vedrog karaktera. Njegov najveći doseg je dvostruka zlatna medalja u elitnim plivački disicplinama slobodnog stila (50 i 100 m) na Olimpijskim igrama u dva navrata: na Igrama u Barceloni 1992. te na Igrama u Atlanti 1996. godine. Bio je i višestruki svjetski i europski prvak, te svjetski rekorder.

Mjesec dana nakon Igara u Atlanti Popov je bio sudionikom svađe s uličnim trgovcima u Moskvi tijekom koje mu je nožem proboden abdomen. Usprkos vrlo teškim i po život opasnim ozljedama Popov je zahvaljujući velikoj volji i sportski otpornom organizmu prevladao ozljedu, te se čak vratio natjecateljskom plivanju, i to ponovno s velikim uspjehom. Ipak, njegovo pokušaj da na Igrama u Sydneyu 2000. godine ponovi i treći puta dvostruko zlato nije uspio: osvojio je srebro na 100 m, dok je na 50 m bio peti. Kao najstariji natjecatelj u plivanju nastupio je i na Igrama u Ateni 2004. ali nije dohvatio finale niti u jednoj od svoje dvije standardne discipline.

Bio je svjetski rekorder na 50 i 100 m slobodno.