Alergija od hrane

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 T78.0
MeSH D005512 (engl.)
Medscape 135959 (engl.)

Alergija od hrane jest štetan imunosni odgovor na proteine u hrani[1][2]. Alergija od hrane razlikuje se od ostalih štetnih odgovora na hranu kao što su intolerancija hrane, farmakološke reakcije i reakcije posredovane toksinima.

alergija od hrane farmakološke reakcije toksini intolerancija
štetan imunosni odgovor na proteine u hrani kofeinski tremori, sirna/vinska (tiraminska) migrena, trovanje skombroidnom (histaminskom) ribom trovanje bakterijskom hranom, stafilotoksin intolerancija laktoze (deficijencija laktaze)

Proteini u hrani koji pokreću alergijski odgovor nazivaju se alimentarnim alergenima. Procijenjuje se da gotovo 12 milijuna Amerikanaca pati od alergije od hrane,[3] a prevalencija je u rastu.[4] Šest do osam posto djece do treće godine ima alergiju od hrane kao i skoro četiri posto odraslih.[5]

Alergija od hrane uzrokuje otprilike 30.000 posjeta hitnoj službi i 100 do 200 smrti godišnje u Sjedinjenim Državam.[6] Najčešće alergije od hrane u odraslih jesu one od školjaka, kikirikija, orašastih plodova, ribe i jaja[5], a najčešće alergije od hrane u djece jesu one od mlijeka, jaja, kikirikija i orašastih plodova[5].

Terapija se sastoji od imunoterapije (desenzitizacije) ili izbjegavanja tako što alergična osoba izbjegava sve oblike dodira s hranom od koje je alergična. Područja istraživanja uključuju anti-IgE antitijela (omalizumab ili Xolair) i specifičnu oralnu tolerancijsku indukciju (SOTI) koji su pokazali nekakvu nadu za terapiju određenih alergija od hrane. Ljudi s dijagnosticiranom alergijom od hrane mogu nositi autoinjektor adrenalina kao što su EpiPen ili Twinject, zatim razne oblike nakita s medicinskim upozorenjem ili razviti plan za hitno djelovanje u dogovoru sa svojim liječnikom.

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Referencije[uredi | uredi kôd]

  1. Frequently Asked Questions. Food Allergy & Anaphylaxis Network.
  2. Allergy Glossary of Terms. Revolution Health.
  3. Food Allergy Media Q&A(PDF). Food Allergy & Anaphylaxis Network. Pristupljeno 26. siječnja 2008
  4. Kagan RS (veljača 2003). "Food allergy: an overview". Environ Health Perspect 111 (2): 223–5
  5. 5,0 5,1 5,2 National Institute of Allergy and Infectious Diseases (July 2004). Food Allergy: An Overview(PDF):35. National Institutes of Health.
  6. Food Allergy Facts and Statistics Food Allergy & Anaphylaxis Network. (2007) Arhivirano s izvorne stranice 26. ožujka 2012. Pristupljeno 26. ožujka 2010.