Algašice

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Algašice
Water mold.JPG
Status zaštite

Sistematika
Domena: Eukaryota
Carstvo: Protisti
Koljeno: Heterokontophyta
Razred: Oomycetes
Područje života
redovi

Lagenidiales
Leptomitales
Peronosporales
Pythiales
Rhipidiales
Saprolegniales
Sclerosporales

Algašice (Oomycetes) su protisti slični gljivama jer većinom imaju stijenku građenu od hitina i hrane se saprofitski. Za razliku od gljiva imaju pokretne stadije i žive u vodi i na izrazito vlažnim staništima, samo iznimno na kopnu. Neke su jednostanične, a neke višestanične. Višestanične algašice u miceliju nemaju poprečnih stjenki, pa ih i to razlikuje od pravih gljiva.

Najvažniji predstavnici algašica su kitridijale (Chytridiales) i peronospore (Peronosporales).

Kitridijale[uredi VE | uredi]

Najjednostavnije kitridijale imaju oblik golog protoplasta, bez stijenke, nešto složenije su jednostanične sa stijenkom, a najsloženije imaju tijelo od razgranatih cjevastih niti s više jezgara.

Peronospore[uredi VE | uredi]

Iako su se peronospore prilagodile životu na kopnu, za njihovo je razmnožavanje potrebna voda. Žive kao paraziti na biljkama.

Peronospora vinove loze (Plasmopara viticola) živi na listovima i plodovima vinove loze iz kojih crpi organske tvari pomoću haustorija (kratkih nastavaka). Nakon nekog vremena razvija sporangiofore koji, najčešće kroz puči, izlaze u okoliš. Sporangiofori nose zoosporanglije sa zoosporama koji se vjetrom prenose na druge biljke. U kapljici vode oslobađaju zoospore, koje isklijaju u novu peronosporu.

Peronospora krumpira (Phytophtora infestans) dovodi do pojave smeđih pjega na listovima. Listovi pocrne i osuše se. Slične promjene izaziva i na gomoljima.

Oba nametnika uzrokuju velike štete u poljodjelstvu. Suzbijaju se špricanjem listova i nedozrelih plodova otopinom modre galice i gašenog vapna.

Sive ili crne plijesni[uredi VE | uredi]

Nasuprot većini algašica, sive ili crne plijesni su se razmnožavanjem potpuno prilagodile životu izvan vode. One stvaraju nepokretne spore, bez bičeva. Glavni predstavnik je mukor (Mucor mucedo).