Algofobija

Izvor: Wikipedija

Algofobija ili algiofobija je fobija od boli i patnje,[1] nenormalan i trajan strah od bola koji je daleko snažniji od straha normalne osobe. Može se liječiti terapijom ponašanja i lijekovima protiv anksioznosti. Izraz dolazi iz grčkog álgos - bol i phóbos - strah.

Prema Sabinu Metti, bihevioralnom psihologu, fobična reakcija je naučeno ponašanje. Čest primjer za to bila bi starija osoba koja čuje za sve svoje prijatelje koji pate od raznih bolesti i bolova. Ova će osoba početi predviđati probleme i iskusiti rezultate prije nego što joj se nešto stvarno dogodi. Ljudi koji pate od ovoga vjerojatno imaju hiperalgeziju.

Upitnik o strahu od bola (trenutno FPQ-III), alat za skeniranje mentalnog zdravlja,[2] u prošlosti se koristio za testiranje na algofobiju i utvrđeno je da ima dobru internu konzistentnost i pouzdanost u ponovnom testiranju.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. algofobija, Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020., pristupljeno 31. listopada 2020.
  2. Mental Health Screening: MedlinePlus Medical Test (engleski). Pristupljeno 30. listopada 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)