Američki likvidambar

Izvor: Wikipedija
Američki likvidambar
Liquidambar styraciflua
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Saxifragales
Porodica:Altingiaceae
Rod:Liquidambar
Vrsta:L. styraciflua
Dvojno ime
Liquidambar styraciflua
L.

Američki likvidambar (lat. Liquidambar styraciflua) listopadno je stablo porijeklom iz Sjeverne Amerike. Raste i u Meksiku te Srednjoj Americi. Kod nas se koristi u hortikulturi. Najlakše ga se prepoznaje po peterokrakim zvjezdastim listovima koji su nalik listu javora, te okruglim, tvrdim bodljikavim plodovima. Naraste do 45 metara visine, a u Europi do 20.

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Drvo je tvrdo i kvalitetno te ga se koristi za dobivanje furnira i izradu namještaja. Nekada se od drveta dobivala i smola koja se koristila za izradu žvakaćih guma.[1] Koristilo ga se i za izradu rašlji za traženje vode.

Ljekovitost[uredi | uredi kôd]

Smola koju izlučuje drvo poznata je kao tekuća ambra, ima manje terapeutske kvalitete od drugih vrsta ambre, te se stoga praktički ne koristi danas u medicini. Može biti bezbojna, crvenkasta ili žuta i odiše ugodnim mirisom. Ranije se široko izvozio u druge zemlje i smatrala se odličnim balzamom, sedativom i tonikom, a također se koristila u liječenju išijasa, slabih živaca i drugih bolesti. Pomiješana s duhanom, nekada se koristio za pušenje na dvoru meksičkih careva. U Francuskoj se odavno koristi kao sastavni dio parfema za rukavice .

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. 2008. p. 1136. ISBN 1405332964.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rhoads, Ann (2005). Trees of Pennsylvania: A Complete Reference Guide. Philadelphia: University of Pennsylvania.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]