Andrija (herceg)

Izvor: Wikipedija
Andrija
Hrvatski herceg
Vladavina 1274.1278.
Prethodnik Ladislav Arpadović
Nasljednik Elizabeta Kumanka
Dinastija Alex K Kingdom of Hungary.svg Arpadovići
Otac Stjepan V.
Majka Elizabeta Kumanka
Rođenje oko 1268.
Smrt 1278.
Vjera katolicizam

Andrija (?, 1268. – ?, 1278.), ugarski kraljević i hrvatski herceg, mlađi sin hrvatsko-ugarskog kralja Stjepana V. iz dinastije Arpadovića i kraljice Elizabete Kumanke.

Godine 1272. umro je kralj Stjepan V. i nasljedio ga je maloljetni kralj Ladislav IV. Kumanac (1272. – 1290.), Andrijin stariji brat. Dvije godine kasnije, Andrija je imenovan hrvatskim hercegom, a budući da su obojica braće bila maloljetnici, njihova majka Elizabeta je upravljala kraljevstvom u njihovo ime. Na području Hrvatske i Slavonije je vladala kaotična situacija te je 1274. godine Henrik Gisingovac podigao pobunu protiv kralja Ladislava i njegove majke. Poslije njegove smrti ustali su Babonići na bunu protiv kraljice Elizabete i njenog savjetnika Joakima Pektara, koja je završila Pektarovom smrću 1277. godine. U takvoj teškoj situaciji, dogodilo se da je umro i maloljetni herceg Andrija te je jedini zakonom priznati Arpadović ostao njegov stariji brat, kralj Ladislav.
Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Andrija (herceg) koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.