Angelovi slapovi

Izvor: Wikipedija
Angelovi slapovi

Angelovi slapovi (španj. Salto Ángel, Pemon jezik: Kerepakupai Vena, što znači vodopad od najdubljih mjesta, ili Parakupá Vena, što znači pada s najviše točke) je vodopad u Venezueli.

To je najviši svjetski vodopad koji pada s visine od 979 metara u ponor dubok 807 metra. Vodopad pada s Auyán-tepui planine koja se nalazi Nacionalnom parku Canaima u Venezueli.

Slap vodom hrani rijeku Kerep koja utječe u rijeku Churun, pritok Carraoa.

Otkriće[uredi | uredi kôd]

Slap je sasvim slučajno otkrio američki pilot Jimmy Angel. Godine 1935. Angel je pretraživao golemo venezuelansko visočje Auyán-tepui (Đavolje planine), u nakani da pronađe rijeku. Stari tragač za zlatom govorio mu je nekoliko godina prije o toj rijeci i o vrtoglavoj količini zlata koju sadrži. Nakon što je ugledao slapove vratio se u Caracas zainteresirao je svojom pričom dvojicu istraživača, Gustava Henrya i Felixa Cardonu, te se ponudio da ih odvede onamo sa svojim dvokrilcom. Za vrijeme slijetanja sletjeli su na tresetište te se iz toga nisu mogli izvući. No, iako je prašuma bila neprohodna, uspjeli su doći do svog kampa ispod planine.

Izvor slapova[uredi | uredi kôd]

Međutim, Angel i njegova pratnja riješili su pitanje odakle dolazi voda u ove slapove. Pukotine i gudure na visoravni koja prekriva površinu od 770 četvornih kilometara skupljaju vodu od obilnih kiša (7620 mm na godinu) i izbacuju je niz katarakt koji se slijeva u rijeku Churun, pritoku rijeke Carrao.

Ostalo o slapu[uredi | uredi kôd]

Jimmyev zrakoplov

Angelova tvrdnja da je pronašao najviši slap na svijetu potvrđena je tek 1949. kad je ekspedicija koju je predvodila Ruth Robertson pošla uz kanjon rijeke Churun u motoriziranim kanuima. Postavljeni instrumenti pokazali su da su slapovi visoki 979 metara. Tok slapova nije tijekom godine ujednačen. Tijekom kišnog razdoblja slap je na punoj snazi, a u sušnom dijelu godine slap ne dolazi do tla jer se pretvara u maglu. Jimmy Angel dobio je svojih petnaest minuta slave iako se tvrdilo da je slapove otkrio sakupljač gume Ernesto Sanchez La Cruz, no to ionako nije bitno jer su ovdašnji domorodci znali za te slapove davno prije ove dvojice navedenih. Kad je Jimmy poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1956. njegov je pepeo razasut po slapovima,a njegov zrakoplov izvađen je iz zelene prašume i izložen u muzeju Ciudad Bolivara.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Knjiga: Sva čuda svijeta, 1993.