Anglo-saski križ

Izvor: Wikipedija
Bewcastleski križ (drugo viđenje)

Anglo-saski križ, monumentalni križ u anglo-saskoj umjetnosti. Anglo-saska arhitektura danas ima predstavnike samo u očuvanim crkvama čiji je broj nemijenjanih kroz vrijeme vrlo mali. Nasuprot tome, monumentalne kamene skulpture očuvane su u velikim kamenim križevima, ekvivalentu visokim križevima u keltskim područjima Britanije. Većina skulptura vjerojatno je nekad bila oličena čime je bolje pojašnjen dizajn, većinom u odnosno dubokom reljefu te nije bilo dovršeno velikom preciznošću. Danas su skoro svi tragovi istrošeni i pohabani.[1] Obično je teško datirati ih. Skulpture u drvu su vjerojatno bile uobičajene, ali skoro jedini značajni primjerak očuvanog je lijes sv. Cuthberta u Durhamskoj katedrali, vjerojatno napravljen 698., s brojnim slikama u crtama uklesanim ili urezanim tehnikom koja je nešto poput graviranja u velikom mjerilu.[2] Materijal od najranijih zabilježenih križeva nije poznat, ali bi moglo biti drvo. Čini se da je bila tradicija anglo-saske poganske monumentalne skulpture, vjerojatno od drva, od koje nije ostalo očuvanih primjeraka (nasuprot anglo-skandinavsko pagansko slikarstvo)[3] s kojima su se križevi natjecali u početcima.

Anglo-saski križevi preživjeli su manje nego oni u Irskoj, zbog ikonoborstva nakon anglikanske reformacije. Neke su pokazivale veće figurativne skulpture kakvoće vrijedne uzimanja u ozbir, kao Ruthwellski križ i Bewcastleski križ (oba vjerojatno oko 800.). Vitičasto-svitčana dekoracija i pleteri vide se na alternirajućim panelima na ranim northumbrijskim križevima poput Ruthwellskog, Bewcastleskog i Easbyjskog, premda vitičasti svitak je već više prominentan. Kasniji southumbrijski križevi često imaju samo vitičaste svitke. Ondje može biti upisana teksta runama ili latinicom, na latinskom ili staroengleskom, a najslavniji je u Ruthwellu, gdje dio poeme San o križu je napisan skupa s latinskim tekstovima; češće je slučaj da su napisana imena donatora. Izrazilo se mišljenje da su osim bojom, bili ukrašeni draguljima i obrađenom kovinom.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Wilson, 152 and passim.
  2. Wilson, 50–53
  3. Bez neizmiješanih primjeraka. Prizori iz germanske mitologije još se pojavljuju u radovima kršćanskog razdoblja, kao u Auzonskoj škrinjici i Gosforthskom križu.
  4. (eng.) Sanbach crossesArhivirana inačica izvorne stranice od 30. ožujka 2012. (Wayback Machine)
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Anglo-saski križ

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Wilson, David M.; Anglo-Saxon: Art From The Seventh Century To The Norman Conquest, Thames and Hudson (US edn. Overlook Press), 1984.