Anne Geneviève de Bourbon

Izvor: Wikipedija
Anne Geneviève de Bourbon
Anne Geneviève kao političarka.

Anne Geneviève de Bourbon, duchesse de Longueville, (utvrda Vincennes, Pariz, 28. kolovoza 1619.Pariz, 15. travnja 1679.), bila je francuska princeza koja je potjecala iz plemićke kuće Bourbon-Condé. Bila je i politička aktivistica. U povijesti je poznata po svojoj ljepoti i nesretnim ljubavnim vezama.

Život[uredi | uredi kôd]

Anne Geneviève se rodila 28. kolovoza 1619. godine u zatvoru kao prva i jedina kćer Henrika Bourbon-Condéa i Charlotte Margarete de Montmorency, a bila je i starija sestra glasovitog maršala Louisa Condéa. Njezini roditelji su bili u gorljivom sukobu s francuskom kraljicom Marijom de Medici. Zbog toga ih je kraljica dala uhititi i zatvoriti u utvrdi Vincennes, koja je ujedno bila i zatvor. Nakon kraljičinog prognanstva iz zemlje, obitelj Bourbon-Condé je bila puštena na slobodu. Godine 1642. Anne se udala za vojvodu od Longuevillea, koji je ujedno i bio guverner Normandije. S njim je imala četvero djece. Odmah potom se počela zanimati za politiku. Bila je žestoka protivnica vladavine kardinala Julesa Mazarina i regentkinje Ane Austrijske u doba malodobnosti Luja XIV. Zato je pokrenula protiv njih frondu no bila je neuspješna, ugušena 1653. Pokrenula je protiv njih i drugu frondu ali uzalud. Isto je bila ugušena. Nakon toga se povukla iz političkog života. Nakon muževe smrti 1663. se posvećuje vjerskom životu i podupire janseniste. Anne Geneviève je umrla 15. travnja 1679. godine u Parizu u šezdesetoj godini života.

Nesuđena ljubav[uredi | uredi kôd]

Anne Geneviève je imala puno ljubavnih veza a njena najpoznatija veza je bila s književnikom Françoisom de La Rochefoucauldom. No ta je veza nesretno završila. Bila je raskinuta jer je na oboje imala poguban utjecaj.