Antiobrazac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Antiobrazac (eng. anti-pattern) je pojam iz programskog inženjerstva koji označava obrazac kojeg se obično primjenjuje, ali je vrlo neučinkovit i/ili je vrlo kontraproduktivan u praksi.[1][2]

Izraz "anti-pattern" je izmislio Andrew Koenig 1995. godine,[3] nadahnuto Gang of Fourovom knjigom Design Patterns, koja je razvila koncept dizajna obrazaca u području softvera. Izraz se je široko popularizirao tri godine poslije knjigom AntiPatterns koja je proširila uporabu pojma izvan područja softverskog dizajna i u opću društvenu interakciju. Prema autorima potonje, potrebna su dva ključna elementa da bi se formalno moglo razlikovati antiobrazac od jednostavne loše navike, lošeg običaja ili loše zamisli:

  • ponavljani obrazac akcije, procesa ili strukture koji u početku izgleda dobro i korisno, a na kraju zapravo čini više štete nego koristi
  • refaktorirano rješenje postoji, jasno je dokumentirano u praksi i može se ponoviti

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Budgen, D. (2003.). Software design, Harlow, Eng.: Addison-Wesley ISBN 0-201-72219-4 "Kao što je navodi Long (2001.), dizajni antiobrazaca su "očita, ali pogrješna rješenja opetujućih problema".
  2. Scott W. Ambler (1998.). Process patterns: building large-scale systems using object technology, Cambridge, UK: Cambridge University Press ISBN 0-521-64568-9 "...uobičajeni pristupi za rješavati opetujuće probleme koji su se pokazali neučinkovitima. Ove pristupe se naziva antiobrascima."
  3. Koenig, Andrew (ožujak/travanj1995.). "Patterns and Antipatterns". Journal of Object-Oriented Programming 8 (1): 46.–48. pristupljeno 11. travnja 2008.; kasnije je ponovno objavljen u : Rising, Linda (1998.). The patterns handbook: techniques, strategies, and applications, Cambridge, U.K.: Cambridge University Press ISBN 0-521-64818-1 "Antiobrazac je kao bilo koji drugi obrazac, osim u tome što umjesto rješenja daje nešto što površno izgleda kao rješenje koje to u stvari nije."

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]