Prijeđi na sadržaj

Antioquia (departman)

Izvor: Wikipedija

Antioquia

Položaj kolumbijskog departmana Antioquia
Položaj kolumbijskog departmana Antioquia
Osnovni podaci
Glavni grad: Medellín
Površina: 63.612 km²
Stanovništvo: 5.671.689 ¹
Gustoća: 89,2 stan./km²
ISO 3166-2: CO-ANT
¹ 2005.
Upravna podjela
Općine u departmanu Antioquia
Općine u departmanu Antioquia
Općine: 125

Antioquia je kolumbijski departman na sjeverozapadu države s uskim dijelom koji izlazi na Karipsko more. Većina teritorija je brdovita.

Departman pokriva površinu od 63.612 km² i ima 5.819.358 stanovnika (procjena iz 2006.). Antioquia graniči s departmanom Córdoba i Karipskim more na sjeveru, Chocó na zapadu, na istoku graniči s departmanima Bolívar, Santander i Boyaca, a na jugu s departmanima Caldas i Risaralda.

Medellín je glavni grad Antioquije i drugi po veličini grad u državi. Ostali važniji gradovi su Santa Fe de Antioquia, stari grad, te Puerto Berrío.

Prastanovnici[uredi | uredi kôd]

Prastanovništvo, Indijanci, podijeljeni su na brojna plemena koja pripadaju skupinama Choco, Cuna i Carib. Na sjeveru su plemena Urabá i Tule (Cuna), Caramanta, Chocó na río Atrato (Embera: Empera, Chamí), na obalama Cauce Katío i Nutabe. Nutabe su bili poznati po uzgoju voća i kukuruza; Tahamí, koji su obožavali kamenu monolitnu formaciju El Peñol živjeli su na rijekama río Porce i Magdalena. Na rijekama Nechí i Cimitarra Yamesí kod grada Zaragoza i Guamoco;[1] ljudožderska plemena Ancerma, Cali ili Calima i Lile;[2] Quimbaya na jugu. Pantágoro i Amaníes, na río Magdalena, Ebéjico, Ituango, Peque, Nore, Guaca; Niquía i ratari Aburrá kod Medellína u dolini valle de aburrá; Sinifanaes; Bitagüíes; Kod Armenije: Titiribí, Arví, Guaco.

Općine[uredi | uredi kôd]

U departmanu Antioquia se nalazi 125 općina:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Antioquia (departman) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.