Prijeđi na sadržaj

Anto Gvozdenović

Izvor: Wikipedija
Anto Gvozdenović
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1854.
Datum smrti 1935.
Nacionalnost Crnogorac
Opis vojnoga službovanja
Čin general-lajtnant
Ratovi Rusko-japanski rat, Prvi balkanski rat, Drugi balkanski rat, Prvi svjetski rat
Vojska Crnogorska narodna vojska 1879. – 1912., Crnogorska vojska 1919. – 1921.

Anto Gvozdenović, na crnogor. ćiril. Анто Гвозденовић, (Ćeklići, Kneževina Crna Gora, 14. siječnja 1854.Cetinje 1935.), crnogorski general, veleposlanik Kraljevine Crne Gore u Washingtonu (SAD), doktor medicinskih znanosti, član crnogorskog poslanstva na Versajskoj konferenciji, general i ruske i francuske vojske, protivnik srpskog anektiranja Kraljevine Crne Gore.

U Rusiji[uredi | uredi kôd]

Završio je Bogosloviju na Cetinju, učesnik crnogorskih oslobodilačkih ratova 1876.1878. godine, 1879. diplomirao medicinu u Moskvi, kasnije doktorirao medicinske znanosti.

Ostao je na službi u ruskoj carskoj vojsci pri stožeru generala Skobeljeva. S ruskim je generalima bančio po kockarnicama Monte Carla i širom Europe.

Rusko-japanski rat[uredi | uredi kôd]

Umirovljen je 1900. godine, no reaktiviran tijekom rusko-japanskoga rata 1904. kao šef saniteta generala Paul von Rennenkampfa u Mandžuriji gdje je dobio čin general-lajtnanta. Godine 1906. umirovljen.

U domovini[uredi | uredi kôd]

Godine 1911. vraća se Crnu Goru te u Crnogorskoj vojsci sudjeluje u balkanskim ratovima.

Tijekom Prvog svjetskog rata odlazi 1914. u Pariz gdje je šef saniteta u glavnom stožeru francuske vojske. Godine 1915. je opet u Crnoj Gori i s kraljem Nikolom I. Petrovićem odlazi u egzil, u Francusku.

Veleposlanik u Washingtonu[uredi | uredi kôd]

Imenovan je za crnogorskog veleposlanika u Washingtonu. Kao veleposlanik bio sudionik velikog uličnog ceremonijala odavanja počasti Kraljevini Crnoj Gori u New Yorku u jesen 1918. godine.

Versajska konferencija[uredi | uredi kôd]

Potom je general Gvozdenović član crnogorske delegacije na Versajskoj konferenciji (skupa s crnogorskim premijerom Jovanom Plamencom i dr. Perom Šoćem).

U rujnu 1922. ukazom kraljice Milene Petrović imenovan je za crnogorskog premijera, no, u stvarnosti, Vlada Kraljevine Crne Gore je u to vrijeme bila ostala bez ikakvoga međunarodnoga utjecaja.

Nakon amnestije[uredi | uredi kôd]

Godine 1925. se, nakon amnestije, vraća u Kraljevinu SHS. Narednih osam godina, poput drugih amnestiranih crnogorskih emigranata, živi u Beogradu, u apartmanu hotela "Kosovo", na užasavanje Crnogoraca "ujedinitelja". Crnogorskim je povratnicima bilo u drugoj polovici 1920-ih zabranjeno putovati u Crnu Goru. Simpatizira Crnogorsku stranku.

Tek 1933. se vraća u rodne Ćekliće gdje je i umro. Brzojavi sućuti stigli su obitelji generala Anta Gvozdenovića u Ćekliće iz svih krajeva svijeta.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Anto Gvozdenović