Anton Cetin

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Anton Cetin (Bojana, 18. rujna 1936.) je hrvatski, francuski i kanadski umjetnik.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se u selu Bojani kod Čazme. U Zagrebu je išao u srednju školu, gdje je maturirao na Školi primijenjenih umjetnosti. Potom je 1964. godine išao na Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao u klasi prof. Marijana Detonija.

U Hrvatskoj je radio je kao ilustrator i dizajner do odlaska u Pariz 1966., gdje je boravio do 1968. godine. Ondje je radio za poznatog ilustratora J. M. Rabeca i izdavačku kuću Larousse. U tom razdoblju nacrtao je više od 300 radova u raznim tehnikama.

Potom je otišao u Kanadu, koja je i danas ostala njegovim trajnim odredištem. Ondje je radio kao profesionalni slikar i grafičar.

U Hrvatsku se prvi put vratio 1986. godine i tom je prigodom objavljena monografija o njemu, a u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt organizirana je prva velika izložba njegovih djela.

Jedan od njegovih značajnijih i poznatijih radova je pjesničko-grafička mapa Amerika Croatom America, koju je objavio zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem, a koju su darovali papi Ivanu Pavlu II. 1989., prigodom primanja u Vatikanu.

Sudjelovao je na preko 200 samostalnih i skupnih izložaba.

Njegov rad nije prošao nezapažen ni u inozemstvu, pa su o njemu snimljeni dokumentarni filmovi, 1990. u Njemačkoj u Passauu i u Torontu 1993..

Galerija "Anton Cetin" sa stalnom postavom slika, crteža i grafika je utemeljena 2001. i sadržavala je u početku 19 radova, a kasnije je zbirka nadopunjena sa još 6 radova.

Nagrade[uredi VE | uredi]

1986. je proglašen umjetnikom godine u Kanadi.

Dobitnik je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Reda hrvatskog pletera za osobite zasluge u kulturi.

Izvor[uredi VE | uredi]

  • Mijo Ivurek: Naljepše su one boje koje prve sanjaš, Fokus, hrv. tjednik, 1. kolovoza 2008.