Antonije Abramović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Antonije Abramović / Антоније Абрамовић
Antonije Abramović

Antonije Abramović / Антоније Абрамовић, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve

trajanje službe
1993. – 1996.
Prethodnik Mitrofan Ban
Nasljednik Mihailo (mitropolit)
Prethodnik  Visarion Ljubiša
Rođenje 1919.
Smrt 1996.

Antonije Abramović, crnogor.ćiril.: Антоније Абрамовић (Kotor, 1919. - Podgorica, 1996.), poglavar Crnogorske pravoslavne Crkve.

Životopis[uredi VE | uredi]

Po nacionalnosti Crnogorac, tijekom Drugog svjetskog rata bio iguman i duhovnik srpskog Manastira Visoki Dečani na Kosovu kojeg je spasio da ne bude razoren.

Potom bio iguman Manastira Savina (Herceg Novi), zatim svećenik u Ateni, te arhimandrit i mitronosni episkop Ruske pravoslavne crkve u Kanadi.

Na pravoslavni blagdan Lučindan 1993. Antonije se odazvao pozivu pravoslavnih Crnogoraca, koji se nisu osjećali vjernicima eparhije koju u Crnoj Gori kontrolira Srpska pravoslavna crkva iz Beograda (pod nazivom Mitropolija crnogorsko-primorska), te se na crkveno-narodnom zboru stavio na čelo pokreta za obnovljanje do 1920. kanonski priznate i jedino postojeće pravoslavne crkve u Crnoj Gori pod nazivom - Crnogorska pravoslavna crkva koja je imala autokefalnost.

To je izazvalo bijes u srpskim crkvenim krugovima koji su se žestokom medijskom paljbom pokušavali kompromitirati Antonija optuživši ga za raskol.

Umro je u studenom 1996. godine. Sahranjen u Cetinju.

Izvori[uredi VE | uredi]