Antun Barač

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Antun Barač (? 1790. − ? 1860.[1]/1885.[2]) je bio hrvatski slikar amater iz Splita, po zanimanju oružnički časnik i poslije financijski činovnik.

Sačuvani su njegove slike slikane tehnikom akvarela. Od sačuvanih slika, ostale su one koje prikazuju dalmatinske gradove i Zagoru i autoportreti. Bio je skromnih umjetničkih dosega. Unatoč tome, vrlo je bitan jer je njegov rad "dragocjena pomoć u sastavljanju slagalice kulturne povijesti; zorno je svjedočanstvo o izmijenjenim krajolicima, urbanističko-arhitektonskim sklopovima, običajima i ličnostima"[3] tog vremena u južnoj Hrvatskoj, s obzirom na to da je u to vrijeme umjetnička baština grada Splita bila mršava korpusa, u vremenima "kada je ovaj gradić životario u poluzaboravljenoj zemlji na periferiji jedne krute i konzervativne monarhije, usred još jednoga složenog i tegobnog razdoblja njegova trajanja".[3]

Barač je uz konta Jurja Pavlovića, liječnika Franju Bratanića i Petra Zečevića činio sav likovni život grada Splita.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Prema Znameniti i zaslužni Splićani...
  2. Prema Splitski slikari amateri....
  3. 3,0 3,1 3,2 Nela Žižić: Splitski slikari amateri 19. stoljeća: Barač, Zečević i Bratanić, Muzej grada Splita, gostovanje u Muzeju grada Zagreba,; Žižić, Nela. Splitski slikari amateri : Barač, Zečević i Bratanić. Split : Muzej grada Splita, 2004.