Prijeđi na sadržaj

Aquaman

Izvor: Wikipedija
Aquaman
Jason Momoa kao Aquaman
Pravo ime Arthur Curry
Izdavač DC Comics
Crtač Paul Norris
Scenarist Mort Weisinger
Premijera Fun Comics - studeni 1941.
Sposobnosti i oružja plivanje, snaga, disanje pod vodom, telepatska kontrola cijelog vodenog svijeta, trozubac
Prijatelji Cyborg, Flash, Wonder Woman, Green lanther, Topo, Superman, Batman, Dolphin,Mera
Neprijatelji Nikkor, Black Jack, Deep Six, Thesily, Ka'arl, King Shark, Kirk, Steppenwolf, Stellor, Admiral Strom, Amphitrite, Broadside, Captain Demo, Aquabeast, Bres, Captain Rader, Captain Skover,Corum Rath, Devilfish, Duke Flarer, Count Vitto, Doctor Varn, Cutlass Charlie, Agent X-6, Duko, Harry Black

Aquaman je superheroj koji se pojavljuje u američkim stripovima koje objavljuje DC Comics. Izradili su ga: Paul Norris i Mort Weisinger. Kao lik je debitirao u „More Fun Comics # 73” (studeni 1941.). U početku je bio sporedni lik u antologijskim naslovima DC-a, a kasnije je glumio u nekoliko svezaka serijala solo stripova kao glavni lik. Tijekom kasnih 1950-ih i 1960-ih u razdoblju preporoda superjunaka poznatoga kao srebrno doba, on je bio osnivač Lige Pravde. Tijekom 90-tih godina, pisci su ozbiljnije protumačili Aquamanov lik, pri čemu su priče prikazivale težinu njegove uloge kralja Atlantide.

Izvorno animirano pojavljivanje lika iz 1960-ih ostavilo je trajan dojam, učinivši Aquamana široko priznatim u popularnoj kulturi i jednim od najpriznatijih svjetskih superheroja. Šale o njegovom slabom prikazu u „Super prijateljima” i uočenim slabim moćima i sposobnostima bile su glavna točka humorističnih programa i stand-up rutina,[1] što je DC-ja nekoliko puta navelo da pokuša lik učiniti oštrijim ili moćniji u stripovima. Suvremeni prikazi stripova pokušavaju pomiriti ove različite aspekte njegove javne percepcije, s mnogim verzijama koje često prikazuju Aquamana kao ozbiljnog i zamišljenog, opterećenog njegovim javnim ugledom, njegovim odgovornostima kao kralja i složenim svijetom atlantidske politike.

Aquaman je sadržan u nekoliko adaptacija, prvo se pojavljuje u animiranom obliku u „The Superman / Aquaman Hour of Adventure” iz 1967., a zatim u programu „Super Friends”. Od tada se pojavio u raznim animiranim produkcijama, uključujući istaknute uloge u seriji Justice League i Justice League Unlimited i Batman: The Brave and The Bold, kao i nekoliko animiranih originalnih filmova „DC Universe”. Glumac Alan Ritchson također je prikazivao lik u live-action televizijskoj emisiji „Smallville”. U DC Extended Universeu, glumac Jason Momoa prikazao je lik u filmovima Batman v Superman: Zora pravednika i Liga Pravde te filmovima Aquaman i Aquaman i izgubljeno kraljevstvo.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Bradley, Laura (2018). "A Brief History of Pop Culture Dumping on Aquaman". HWD.