Are 'Friends' Electric?

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
“Are 'Friends' Electric?”
AreFriendsElectric.jpg
Gary Numan/Tubeway Army
Singl s albuma Replicas
Format 7-inčni singl
Objavljeno svibanj 1979.
Snimanje Gooseberry Studios, London, siječanj/veljača 1979.
Žanr synthpop, novi val
Trajanje 5:18
Izdavač Beggars Banquet Records
Producent(i) Gary Numan
Kronologija singlova – Gary Numan/Tubeway Army
"Down In The Park"
(1979.)
"Are 'Friends' Electric?"
(1979.)
"Cars"
(1979.)

"Are 'Friends' Electric?" je pjesma Garyja Numana i sastava Tubeway Army iz 1979. godine. Pjesma je objavljena kao singl na albumu Replicas.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Unatoč trajanju od preko pet minuta i izostanku, prema riječima autora, "bilo kakve pamtljive melodije", pjesma je dospjela na vrhove britanskih top lista. Bila je to prva pjesma bazirana na sintisajzerima koja je postala hit u post-punk eri. Dok se unikatan zvuk pjesme izdvajao u to vrijeme, prodaja je dobro išla zbog korištenja vinil ploče s slikom i Numanovog šokantnog "robotskog" nastupa na TV-u. "Are 'Friends' Electric?" je postala standardna pjesma svih Numanovih javnih nastupa. Poluakustična verzija pjesme pojavila se za turneju "Jagged" iz 2006.

Glazba i riječi[uredi | uredi kôd]

Pjesma priča priču od usamljenom i paranoičnom čovjeku čiji jedini prijatelj je robot koji se pokvario; tematike otuđivanja i izolacije bile su svojstvene Numanu tokom tog dijela njegove karijere. Tekst pjesme je bio inspiriran propalom vezom s zaposlenicom Beggar's Banquet Records-a, Susan Wathan (tajnovito spomenuta kao "S.U."), i pomiješan s zamišljenim scenama iz priče Sanjaju li androidi "električne" ovce? (kasnije osnova za film Blade Runner iz 1982.). Glazba je karakteristična zbog svojih emocionalnih kvaliteta, koje su bile u oštrom kontrastu s namjerno hladnim pjesmama ostalih sintisajzerskih sastava poput Kraftwerka.

Pjesma se sastoji od tri različita dijela: sintisajzerskog riffa u C i B, ponavljajućeg dijela s tekstom u septakord arpeggio-u i instrumentalnog dijela u F. Korišteni instrumenti su minimalistički: klasičan bubanj i bas-gitara, malo gitare (posebice u instrumentalnom dijelu), obuzdanih vokala i najviše izraženi, Minimoog sintisajzer. Sintisajzerski dijelovi uključuju usporeni zupčasti bas riff i visoki portamentno u pozadini.

Obrade[uredi | uredi kôd]

Ova pjesma je jedna od najčešće obrađivanih Numanovih pjesama. Sljedeći glazbenici su obradili ovu pjesmu.

Produkcijsko osoblje[uredi | uredi kôd]

  • Producent
    • Gary Numan

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]