Artvin (pokrajina)

Izvor: Wikipedija

Pokrajina Artvin (tur.: Artvin ili) je pokrajina koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Turske a manjim dijelom izlazi na obale Crnog mora.

Prostire se na površini od 7.436 km2 a u njoj živi 164.759 stanovnika (podaci iz 2010.). Rijetko je naseljena s prosjekom od 22 stanovnika po km2.

Graniči s pokrajinama Rize na zapadu, Erzurum na jugu i pokrajinom Ardahan na istoku. Na sjeveru tvori državnu granicu s Gruzijom.

Glavni grad pokrajine je Artvin.

Geografija[uredi | uredi kôd]

Pokrajina Artvin predstavlja područje strmih dolina isklesanih riječnim sistemom rijeke Çoruh, okruženih visokim planinama Kaçkar, Karçal i Yalnızçam (do 3900 metara nadmorske visine) i šuma s mnogo nacionalnih parkova uključujući i Karagöl-Sahara unutar kojeg se nalaze jezera Şavşat i Borçka. Vrijeme u Artvinu je vrlo vlažno do blago na obali Crnog mora a kao rezultat toga je postojanje mnoštvo šuma. Predjeli s puno zelenila se protežu sve do obala mora. Kišni predjeli preovladavaju na nižim dok se snijeg zadržava na višim nadmorskim visinama gdje su zime veoma oštre.[1]

Šume su dom smeđem medvjedu i vuku.

Rijeka Çoruh je zauzdana na 11 mjesta za potrebe proizvodnje hidroenergije, uključujući i 249 metara visoku branu hidroelektrane Deriner.

Distrikti[uredi | uredi kôd]

Pokrajina Artvin se sastoji od 8 okruga (tur. jedn. ilçe):

Okruzi u pokrajini Artvinu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. lipnja 2015. Pristupljeno 13. svibnja 2020.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Artvin (pokrajina)