Asterix u Britaniji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Asterix u Britaniji
Naslov izvornika Asterix chez le Bretons
Redatelj Pino Van Lamsweerde
Producent Philippe Grimond
Yannik Piel
Scenarist René Goscinny
Albert Uderzo
Glazba Vladimir Cosma
Godina izdanja 1986.
Trajanje 79 min.
Država Flag of France.svg Francuska
Jezik francuski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Asterix u Britaniji (fra. Asterix chez les Bretons) je francuski animirani film iz 1986. snimljen po istoimenom stripu. To je peti animirani film iz serijala o Asterixu.

Ekipa[uredi VE | uredi]

Režija: Pino Van Lamsweerde

Glasovi: Roger Carel (Asterix), Pierre Tornade (Obelix), Pierre Mondy (Cetinlapsus), Graham Bushnell (Jolitorax) i drugi.

Radnja[uredi VE | uredi]

50 g. p. k. Gaj Julije Cezar je napao Britaniju i uspio osvojiti veliki dio otoka zahaljujuči činjenici da se Britanci ne bore vikendom i piju vruču vodu. No, jedno je malo selo ostalo neosvojeno te je poslalo vjernog Antiklimaxa da otiđe u Galiju po čarobni napitak po pomoč. Driud u neovisnom selu u Galiji napravi cijelu bačvu napitka za Britaniju te zaduži Asterixa i Obelixa da otprate Antiklimaxa do njegovog sela. Trio sretno stigne u Britaniju, ali im bačva biva konfiscirana od Rimljana a Obelix se po prvi put u životu napije...

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

  • Prema ovom filmu, Englezi su pili "toplu vodu" prije nego li im je Asterix stavio lišče u nju i izumio čaj.
  • Klišej o groznoj engleskoj kuhinji biva spomenut više puta.
  • Big Ben se može vidjeti u jednoj sceni, ali u "starijoj verziji".

Kritike[uredi VE | uredi]

Kritičar Michael Mackenzie je u svojoj recenziji napisao: "U uvjetima ugođaja, Asterix u Britaniji je definitivno bliži stripovima, i uistinu u mnogo pogleda je najbolji Asterix film u grupi, pošto je vjerojatno jedini koji je došao blizu stila humora stripova...Film je pun duhovitih opservacija o britanskim stereotipovima i vizualnih gegova koji povremeno čak i zasjene originalni strip, a moji favoriti su drveni Big Ben 50 godina prije Krista i parlament". Richard Scheib je zapisao: "Film je adaptacija stripa iz 1966. te je vrlo vjeran originalu. Kao takav je razmjerno živahan i zabavan, iako priča postaje pomalo usporena u sredini. I kao uvijek, iako je ovo dječja priča, javlja se i drugačija razina pametne satire".

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]