Atina Bojadži

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Atina Bojadži

Atina Bojadži (izvorno Атина Бојаџи) (13. ožujka 1944.28. prosinca 2010.), makedonska maratonska plivačica, nazivana i "Ohridski delfin". Ostala je upamćena po tome što je bila prva žena sa područja nekadašnje Jugoslavije koja je preplivala kanal La Manche.

Atina se rodila 1944. na samoj obali Ohridskog jezera i već sa 11 godina oborila je sve makedonske rekorde u plivanju na kratkim stazama u slobodnom i delfin stilu. Sa 18 godina postaje svjetska prvakinja na duge staze i višestruki pobjednik Ohridskog maratona, što još nije nadmašeno.

Godine 1962. postaje svjetska prvakinja u maratonu na slanim vodama kada su od 23 natjecatelja samo ona i jedan Egipćanin došli na cilj na opasnoj relaciji Saida - Bejrut, i tada joj libanonski predsjednik dodjeljuje medalju za hrabrost. Vrhunac karijere joj je 9. rujna 1969. kada je preplivala za 13 sati i 20 minuta kanal La Manche, o čemu je snimljen i film Ispravi se Delfina, a odigrala ju je Neda Arnerić.

Kasnije se bavi trenerskim poslom u Los Angelesu. Polovicom 90-tih godina vraća se u Makedoniju gdje živi skromno i povučeno do svoje smrti[1].

Izvori[uredi VE | uredi]