Aton

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ruševine malog Atonovog hrama

Aton (Aten) je egipatski Sunčev disk koji je zapravo oblik boga Ra. Štovao ga je faraon Ekhnaton. Aton se prikazivao kao Sunčev disk sa dugačkim zrakama

Amenofis IV. (Ekhnaton) bio je zaluđen Suncem. Kad je postao faraon, proglasio je štovanje Atona kao monoteističku religiju. Poticala ga je njegova žena Nefertiti. Vrhovnom svećeniku Amona-Ra, dotada glavnom bogu, poslana je poruka da sagradi Atonov hram. Izgrađen je i novi grad Amarna. Aton je bio jedino božanstvo, a kipovi i slike drugih bogova su uništavani. Ekhnaton se proglasio sinom boga Atona, a podanici su mu govorili da je "slika i prilika živoga Atona" na Zemlji. To je bilo tijekom razdoblja Amarne. Atonov krug se izrađivao od zlata, a Nefertiti i Ekhnaton su potpuno zaboravili sve ostalo osim štovanja. Aton se štovao kao božanstvo, ali možda je to samo naziv za Sunčev krug kojeg nose Ra i Hathor, a nosili su ga i kraljevi na svojim krunama.

Ekhnatonov sin, Tutankhamon, u početku je nosio ime Tutankhaton. Slog "Aton" je poslije promijenjen u "Amon". Oženio se svojom sestrom, a na njegovom prijestolju su prikazani pod Atonovim zrakama. Kult Atona je možda postojao u Tutankhamonovo vrijeme, ali je poslije potpuno nestao. Ipak, Sunčev disk je ostao u upotrebi na krunama ljudi i bogova. Tutankhaton znači "Aton je život Thotha".

Projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Aton