Atretochoana eiselti

Izvor: Wikipedija
Atretochoana eiselti
Atretochoana eiselti
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Amphibia
Red:Gymnophiona
Porodica:Typhlonectidae
Rod:Atretochoana
Nussbaum and Wilkinson, 1995
Vrsta:A. eiselti
Dvojno ime
Atretochoana eiselti
Taylor, 1968
Baze podataka

Atretochoana eiselti (Penis-zmija), vrsta vodozemca iz reda Gymnophiona, porodica Typhlonectidae.[1] Otkrivena još kasnih 1800-tih godina te iznova otkrivena u studenom 2011. godine u brazilskoj državi Rondonia tijekom pregleda dna korita rijeke Madeira (u blizini jedne hidroelektrane), u vrijeme kada je dobar dio korita rijeke bio isušen. Pronađeno je 6 primjeraka ove vrste od kojih je jedna uginula, tri su vraćene u divljinu, a dvije su zadržane radi daljih istraživanja, koja su pokazala da se radi o novoj vrsti.

Nju je ipak još 1968. godine opisao američki herpetolog E. H. Taylor pod imenom Typhlonectes eiselti, a 1995. Nussbaum i Wilkinson, opisali su novi rod Atretochoana u kojem je ona danas tipični i jedini predstavnik.

Ova životinja nema očiju ni pluća, naraste do jednog metra dužine i smatra se da diše preko kože. Zbog svog neobičnog izgleda koji podsjeća na muški spolni organ dobila je nadimak penis-zmija.[2] Nije ustanovljeno čime se hrani, no biolog Julian Tupan smatra da se najvjerojatnije hrani malenim ribama i crvima.[3]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Atretochoana eiselti
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Atretochoana eiselti

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Amphibian Species of the World
  2. Portal Čuda Prirode. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. kolovoza 2016. Pristupljeno 30. srpnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Atretochoana eiselti– Zmija koja nevjerojatno sliči muškom spolovilu