Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Aubl.)
Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet

Rođenje 4. studenoga 1720.
Salon-de-Provence
Smrt 6. svibnja 1778.
Pariz, Francuska
Narodnost Francuz
Polje botanika, ljekarništvo, istraživač
IPNI kr. Standardna autorska kratica Aubl. može biti korištena za naznačavanje ove osobe u citiranju botaničkog imena.
Portal o životopisima

Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet[1] (Salon-de-Provence, 4. studenoga 1720.Pariz, 6. svibnja 1778.) je bio francuski ljekarnik, botaničar i istraživač.

Rodio se u mjestu Salon-de-Provence. Pridružio se Francuskoj Istočnoindijskoj kompaniji i 1752. su ga poslali na Mauricijus (onda se zvao l'Île de France) da bi osnovao ljekarnu i botanički vrt. Ondje je radio devet godina. Tijekom boravka na tom otoku su ga optuživali da je uništavao biljke iz zbirke Pierrea Poivrea jer je bio ljubomoran na njegov uspjeh.[2]

1762. ga šalju u Cayenne u Francusku Gvajanu, gdje je prikupio veliki herbarij što mu je omogućilo pripremiti njegov rad Histoire des plantes de la Guiane française kojeg je objavio 1775., a sadržavao je skoro 400 gravura u bakru.

Kad je Fusée Aublet 1778. umro, svoj je herbarij ostavio Jean-Jacquesu Rousseauu, no potonji je također umro nakon dva mjeseca. Naposljetku ga je 1953. kupio pariški Nacionalni prirodoznanstveni muzej.

U biologiji se rabi kratica Aubl. kad se citira botaničko ime.[3]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Međunarodni indeks biljnih imena Međunarodni indeks biljnih imena daje ovaj oblik imena; ponekad se prezimena rastavlja spojnicom, kao Fusée-Aublet. Isto može biti i s imenima, a "Christophore" se ponekad pojavljuje kao "Christian".
  2. Allain Yves-Marie. 2004. La guerre des épices. P. Morat, G.-G. Aymonin & J.-C. Jolinon (eds) (ur.). L’Herbier du monde. Cinq siècles d’aventures et de passions botaniques au Muséum national d’histoire naturelle. Muséum national d’histoire naturelle de Paris; Les Arènes/L’iconoclaste. Paris. str. 54–61CS1 održavanje: dodatni tekst: editors list (link)
  3. Tražilica Međunarodni indeks biljnih imena
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet