Auditorij (kazalište)

Izvor: Wikipedija
Auditorij Općinskog kazališta u Regensburgu sastoji se od tri reda polukružnih balkona i partera.

Auditorij (od lat. auditorium) u kazalištu predstavlja istoznačnicu za gledateljstvo, odnosno prostor u kazališnoj dvorani namijenjen smještaju publike, koja je došla prisustvovati kazališnoj izvedbi.

Osim u kazalištu, auditorij predstavlja prostor za gledateljstvo u kongresnim, opernim i koncertnim dvoranama, galerijama, vijećnicama, pa i salonima.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Izraz auditorij dolazi od latinske riječi auditorium, odnosno pridjeva auditorius (onaj koji čuje) i izvan kazališta označava slušaonicu, predavaonicu, mjesto u kojem se sluša neko izlaganje ili predavanje.[1]

Koncept auditorija u suvremenom kazalištu preuzet je iz starogrčkog kazališta, u kojem je auditorij predstavljao gledateljstvo (slušateljstvo). Kako je grčko kazalište (teatar) bilo polukružnoga oblika, auditorij je predstavljao jedanaest polukružnih redova sjedećih mjesta, koji su bili podijeljeni na pojase (diazomata).

Struktura[uredi | uredi kôd]

Gledateljstvo je u suvremenom kazalištu odijeljeno od izvođača proscenijem.

Cijena sjedećih mjesta različita je i ovisi o položaju mjesta u odnosu na izvođača i pozornicu. Tako su najbolja mjesta na balkonima skuplja od prvih redova partera.
Pod pojam auditorij ulazi:

  • prostor za orkestar (tzv. arena ili orchestra pit[2]), smješten na nižoj razini od same pozornice
  • balkoni i galerije; u većim kazalištima i opernim dvoranama postoje i po dvije ili tri galerije, koje u engleskom jeziku imaju posebne nazive: prva galerija (najniži red balkona) naziva se dress circle; drugi red grand circle, u prošlosti namijenjen višem plemstvu, i treći red, the gods, u kojem se njčešće nalazio prostor za visoke uzvanike, kraljeve i careve.
  • parter, prostor za gledateljstvo ispred same pozornice; sastoji se najčešće od redova stolaca ili klupa. U prošlosti je bio smatran prostorom za siromašnije gledateljstvo, a i danas je cijena mjesta u njemu najniža.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski jezični portal, značenje pojma: Auditorij (auditorium) (pristupljeno 15. travnja 2017.)
  2. wiseGEEK (engl.), Što je 'orchestra pit' (pristupljeno 15. travnja 2017.)