Automated Transfer Vehicle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ATV
ATV Jules Verne na prilazu Međunarodnoj svemirskoj postaji
ATV Jules Verne na prilazu Međunarodnoj svemirskoj postaji
Opis
Organizacija Europska Svemirska Agencija
Uloga Opskrba ISS-a. Prvotno zamišljen za letove s peteročlanom posadom.
Posada bespilotna letjelica
Dimenzije
Visina 10.30 m
Promjer 4.50 m
Volumen 48 m³ teretnog prostora
Nosivost 7,667 kg
Performanse
Autonomija 6 mjeseci spojena sa svemirskom postajom

Automated Transfer Vehicle (Autonomno Transportno Vozilo) poznato i pod skraćenicom ATV je bespilotno opskrbno vozilo koje je razvila Europska Svemirska Agencija.
Zadatak ATV-a je opskrba Međunarodne svemirske postaje (ISS) s vodom, zrakom, gorivom i eksperimentima. Glavni motori ATV-a povremeno će se koristiti za podizanje orbite ISS-a.

Letjelica[uredi | uredi kôd]

ATV je dizajniran za nadopunjavanje uloge Progressa sa svojom tri puta većom nosivošću. Poput Progressa, letjelica može nositi grube terete poput goriva i relativno osjetljive eksperimente. Eksperimenti se nalaze u skladištu od 48 m³ s atmosferom normalnog sastava i pod tlakom od 101.3 kPa.
Sustav za pristajanje sastoji se od dva videometra i dva telegonomjera. Dodatni nadzorni uređaji preuzeti su s ruskog sustava za pristajanje Kurs.
Nakon završetka šestomjesečne misije, ATV će se pun otpada obrušiti u južni Tihi ocean.

Masa pojedinog ATV-a je 20.7 tona od čega je 7.7 tona korisnog tereta.

  • od 1,500 do 5,500 kg suhog tereta (hrana, eksperimenti, itd...)
  • 840 kg vode
  • 100 kg plinovitih tereta (dušik, kisik, zrak)
  • 4,700 kg goriva za podizanje orbite ISS-a. Gorivo koje ATV nosi nije kompatibilno s ruskim gorivima koja se već koriste na ISS-u.

Za lansiranje ATV-a koristi se raketa Ariane 5 u izvedbi Ariane 5 ES-ATV. Sva lansiranja izvršit će se s iz Svemirskog Centra Gvajana kraj grada Kourou u Francuskoj Gvajani. U planu je lansiranje šest ATV-a svakih 17 mjeseci.

ATV Jules Verne[uredi | uredi kôd]

ATV pod imenom Jules Verne nakon mnogih odgađanja konačno je lansiran u orbitu 9. ožujka 2008. godine. Letjelica je lansirana u orbitu na visini od 300 km gdje je čekala tri tjedna da se Space Shuttle Endeavour odvoji od ISS-a i sleti na Zemlju. Kada je Endeavour sletio, Jules Verne se počeo približavati ISS-u. Nakon pokusnog prilaska 31. ožujka 2008., kada se ATV našao samo 12 metara od svemirske postaje, ATV je konačno pristao 3. travnja. Jules Verne je ostao spojen sa svemirskom postajom 5 mjeseci, sve dok se 5. rujna nije odvojio od nje. Svoj kraj ATV je imao 29. rujna kada je uletio u atmosferu nad južnim Pacifikom.

ATV Johannes Kepler[uredi | uredi kôd]

ATV Johannes Kepler' ili ATV-002 lansiran je 16. veljače 2011. od strane Europske svemirske agencije. ATV je sa sobom ponio 7.000 kg tereta, a sam je težio preko 20.000 kg, čineći tako najtežu letjelicu koju je ESA ikad lansirala. Letjelica je na svemirsku postaju pristala 24. veljače 2011., a od nje se odvojila 20. lipnja 2011. ATV je nakon toga izveo kontrolirani ulazak u atmosferu nad južnim Pacifikom.

ATV Edoardo Amaldi[uredi | uredi kôd]

ATV Edoardo Amaldi ili ATV-003 lansiran je 23. ožujka 2012. godine s ciljem opskrbe Međunarodne Svemirske Postaje. ATV je postaju opskrbio gorivom, vodom, kisikom i ostalim suhim teretima neophodnim za život astronauta. Osim opskrbe postaje, ATV je podigao i njenu orbitu kako bi nadoknadio gubitak visine uzrokovan propadanjem orbite zbog aerodinamičnog otpora visokih slojeva atmosfere. ATV je uspješno odradio svoju misiju te je 4. listopada 2012. izveo kontrolirani ulazak u atmosferu nad južnim Pacifikom.