Azerbajdžanska nacionalna akademija znanosti

Izvor: Wikipedija
Sjedište predsjedništva Akademije u Bakuu

Azerbajdžanska nacionalna akademija znanosti (azerski: Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyası, AMEA) glavna je istraživačka institucija u području prirodnih i društvenih znanosti u Azerbajdžanu. Osnovana je 23. siječnja 1945. i nalazi se u glavnom gradu Bakuu. Predsjednik akademije je Ramiz Mehdiyev.[1]

Dio akademije jest i Republikanski centar za seizmološka istraživanja.

Akademija je temeljena na Azerbajdžanskom društvu za znanstvena istraživanja i studije, koje je isprva bilo povezano s Državnim sveučilištem u Bakuu, a kasnije s Akademijom znanosti SSSR-a.

Predsjedničkim dekretom 15. svibnja 2001., Azerbajdžanska akademija znanosti je dobila status "Nacionalne akademije znanosti".[2] Dekretom 4. siječnja 2003. dobila je status glavnog državnog tijela zaduženog za znanstvenu i znanstveno-tehničku politiku Azerbajdžana.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Administration of the Presidium of ANAS. Azerbajdžanska nacionalna akademija znanosti (azerbajdžanski, engleski, i ruski). Pristupljeno 23. prosinca 2019.
  2. a b Date of establishment. Azerbajdžanska nacionalna akademija znanosti (azerbajdžanski, engleski, i ruski). Pristupljeno 23. prosinca 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Azerbajdžanska nacionalna akademija znanosti