Babine Indijanci

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Babine)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Babine, ogranak ili pleme Carrier (Dakelh) Indijanaca nastanjeno u 19. stoljeću na srednjem toku rijeke Babine i jezeru Babine (Nataotin) i Bulkley Riveru (Hwotsotenne ili Wet’suwet’en) u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija. Jezično ovi Indijanci pripadaju zajedno sa ostalim Carrier skupinama sjevernoj grani porodice Athapaskan, no jezik im nije toliko blizak koliko bi se moglo zaključiti. Tip kulture je sub-arktički s lovom i ribolovom kao glavnim zanimanjima. Swanton navodi više sela njihove skupine Hwotsotenne: Hagwilget, tri milje južno od Hazeltona na Bulkley Riveru; Hwotat, istočno od jezera Babine, i Keyerhwotket, Lachalsap, Tsechah i Tselkazkwo na Bulkley Riveru. Skupina poznata kao Nataotin (danas Nadot'en, Nedut'en ili Nat'oot'en) u njegovo je vrijeme imala dva 'grada', to su : Lathakrezla, sjeverno od jezera Babine i Neskollek na jezeru Babine.

Babine Indijanci čije ime znači 'thick-lipped person' dobili su ime po tome što su uobičavali nositi labrete, pločice koje se nose umetnute u donjoj usnici i na taj ih način neprirodno šire, ovaj običaj bio je osobito raširen u Južnoj Americi kod Indijanaca Beiços de Pau, Suya, Botocudo i još nekih, ali ga je bilo i kod nekih Tlingita sa Aljaske, dok su taj sami običaj oni kopirali od Tsimshiana. Običaji nošenja posmrtnih ostataka pokojnog supruga od strane njegove udovice, po kojima su Carrier Indijanci dobili ime, bijahu uobičajeni i kod ove grupe.

Babine Indijanci imali su klanove po majčinoj liniji što je proučio Diamond Jenness, a i boravište je matrilokalno. Isti izvor (Jenness) spominje i mjesta za ribarenje koja posjeduju obitelji, ili skupine obitelji koje su u srodstvu. Isto vrijedi i za njihove rođake, Indijance Carrier.

U nekim literaturama babine se često naziva i Nataotin, no ovaj naziv ga ne bi smio mijenjati, pošto obuhvaća samo skupinu Nataotin a ne i Hwotsotenne.

Prema podacima SIL-a babine etnički broje 2,200 duša (1982). 'Joshua Project' (UN-ovi podaci za 2005) govore da ih ima 2,400.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Frederick Webb Hodge, Handbook of American Indians North of Mexico

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]