Bagua Zang

Izvor: Wikipedija

Bagua zhang ili Pakua chang je borilačka vještina koja zajedno s Tai Chi-jem i Hsing I-jem tvori unutarnji sistem kineskih borilačkih vještina. Baguazhang u prijevodu znači "dlan osam trigrama" što upućuje da se u ovoj vještini češće koriste udarci dlanom nego šakom. Osam trigrama upućuje na filozofsku podlogu jer su trigrami osnova I Chinga (Knjige Promjena).

Baguazhang je vještina koja vuče svoje korijene iz Taoističke filozofije i njihovog poimanja svijeta i univerzuma i smatra se vrhuncem taoističkih borilačkih vještina.

Postoji više formi ili stilova jer je osnivač ove vještine, Tung Hai Chuan podučavao samo one koji su već bili majstori u nekim vještinama tj. nadograđivao je njihove vještine u skladu s principima Pakue.[1] Neki od njegovih najznačajnijih učenika bili su Chang Chao Tung, Ma Wei Chi, Cheng Ting Hua ,Yin Fu,Ma Gui itd.

Baguazhang se često prepoznaje po formama koje se izvede u krugu ili pak po samom hodanju u krug za vrijeme kojeg se izvode razni položaji dlana. Postoji osam glavnih položaja dlana (osam trigrama) koje izvodimo dok hodamo u krug, te šezdesetčetiri sporedna (8×8=64 heksagrama I-Chinga).

Nedovršeni članak Bagua Zang koji govori o borilačkim vještinama i športovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Izvori[uredi | uredi kôd]