Bard (chatbot)

Izvor: Wikipedija
Bard
AutorGoogle
Datum izdavanja21. ožujka 2023.
Internetska
stranica
https://bard.google.com/

Bard je konverzacijski chatbot generativne umjetne inteligencije koji je razvio Google, u početku temeljen na LaMDA obitelji velikih jezičnih modela (LLM), a kasnije na PaLM LLM. Razvijen je kao izravan odgovor na porast OpenAI -jevog ChatGPT-a [1] i objavljen je u ograničenom kapacitetu u ožujku 2023. na mlake reakcije, prije nego što se proširio na druge zemlje u svibnju.

Google BARD

Google BARD je veliki jezični model chatbot koji je razvio Google AI. Objavljen je 21. ožujka 2023. godine. BARD je treniran na masivnom skupu podataka teksta i koda, a može generirati tekst, prevoditi jezike, pisati različite vrste kreativnog sadržaja i odgovarati na vaša pitanja na informativan način.

Povijest

Google BARD je nastao kao odgovor na rast ChatGPT-a, chatbota koji je razvio OpenAI. ChatGPT je brzo postao popularan, a Google je želio ponuditi alternativu koja bi bila jednako učinkovita i informativna.

Google BARD je izvorno bio dostupan samo u engleskom jeziku, ali je kasnije proširen na 46 jezika. Trenutno je dostupan u svim zemljama u kojima je dostupan Google.

Funkcionalnosti

Google BARD ima sljedeće funkcionalnosti:

  • Generiranje teksta: BARD može generirati tekst u različitim stilovima i formatima, uključujući pjesme, kod, skripte, glazbene komade, e-poštu, pisma itd.
  • Prevođenje jezika: BARD može prevoditi između 100 jezika.
  • Pisanje kreativnog sadržaja: BARD može pisati različite vrste kreativnog sadržaja, uključujući priče, pjesme, scenarije, glazbene komade, e-poštu, pisma itd.
  • Odgovaranje na pitanja: BARD može odgovoriti na vaša pitanja na informativan način, čak i ako su otvorena, izazovna ili čudna.

Kritike

Google BARD je dobio pozitivne kritike za svoju učinkovitost i informativnost. Međutim, neki su kritičari izrazili zabrinutost zbog potencijalnih negativnih učinaka chatbota koji su obučeni na velikim skupovima podataka teksta i koda.

Na primjer, neki kritičari su izrazili zabrinutost da bi chatboti mogli biti korišteni za širenje dezinformacija ili za stvaranje štetnog sadržaja. Drugi su kritičari izrazili zabrinutost da bi chatboti mogli zamijeniti ljudske interakcije.

Budućnost

Google BARD je još uvijek u razvoju, ali ima potencijal postati moćan alat za komunikaciju, obrazovanje i zabavu. Kako Google BARD bude dalje razvijan, vjerojatno će postati sve učinkovitiji i informativniji.

Dodatni detalji

Google BARD je temeljen na modelu LaMDA, koji je veliki jezični model koji je razvio Google AI. LaMDA je treniran na masivnom skupu podataka teksta i koda, a može generirati tekst, prevoditi jezike, pisati različite vrste kreativnog sadržaja i odgovarati na vaša pitanja na informativan način.

Google BARD je još uvijek u razvoju, ali je već naučio obavljati mnoge vrste zadataka, uključujući:

  • Generiranje različitih kreativnih tekstualnih formata, kao što su pjesme, kod, skripte, glazbeni komadi, e-pošta, pisma itd.
  • Prevođenje jezika
  • Odgovaranje na vaša pitanja na informativan način, čak i ako su otvorena, izazovna ili čudna.

Google BARD je još uvijek u razvoju, ali ima potencijal postati moćan alat za komunikaciju, obrazovanje i zabavu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Google just launched Bard, its answer to ChatGPT—and it wants you to make it better. MIT Technology Review (engleski). Pristupljeno 31. srpnja 2023.