Baskijska pilota

Izvor: Wikipedija
igralište u Ustaritzu, Lapurdija

Baskijska pilota (pilota u izvornom baskijskom jeziku također pelota vasca na španjolskom, pelote Basque na francuskom) je naziv za niz terenskih športova koji se igraju s loptom koristeći jednu ruku, reket, drvenu palicu ili košaru, zid (frontis ili Fronton) ili, tradicionalno, s dvije ekipe licem u lice odvojene linije na terenu ili mrežom. Korijeni ove skupine igara mogu se naći u grčkim i drugim drevnim kulturama.[1]

Pojam pilota vjerojatno dolazi iz vulgarnog latinskog izraz pilotta (igra s loptom). To je umanjenica riječi pila koja se može odnositi na tvrdu lanenu ili kožnu lopte ispunjenu pilusom (krznom ili kosom)[2] ili latinske riječi za udar ili koplje i povezana je s engleskom riječi pelete.[3]

Danas, baskijski pilota se igra u nekoliko zemalja. U Europi, ovaj sport je koncentriran u Španjolskoj i Francuskoj, posebice u Baskiji. Sport se također igra u latinoameričkih zemalja poput Argentine, Čilea, Urugvaja i Kube. Djelujući kao šortska društva pod nazivom Jai alai, viđa ih se u dijelovima SAD-a, kao što su Florida, Connecticut, Nevada, i Rhode Island.

U Valenciji, Valencijanska pilota se smatra nacionalnim športom. Također se igra u Belgiji, sjeveru Italije, Meksiku i Argentini.

Od svog nastanka, Međunarodna federacija za baskijsku pilotu je standardizirala različite sorte u četiri modaliteta i četrnaest disciplina, s fiksnim kuglastim utezima, pravilima i veličinama terena. Četiri modaliteta (30-metarski zid zidnih, 36-metarski zid zid, 54-metarski zid zid i trinquete) priznaju četrnaest disciplina, ovisno radi li se o uporabi gole ruke, kožne lopte, gumene lopte, palice, reketa (frontennis) ili xare. Dva od četrnaest disciplina igraju i muškarci i žene (frontenis i gume pelota u trinquete); drugih dvanaest igraju samo muškarci.

To omogućuje igranje prvenstva igrati na međunarodnoj razini, te omogućuje sudjelovanje igrača i timova iz cijelog svijeta pod istim pravilima.

Postoji, međutim, kritika oko toga, jer čistunci bi mogli tvrditi da bi neke od izvornih osobina svakog pojedinog modaliteta mogle biti izgubljene.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.fipv.net/index.php/en/el-juego/historia
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. listopada 2013. Pristupljeno 10. kolovoza 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=pellet&searchmode=none