Biarmosuki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Biarmosuki
Biarmosuchus tener
Biarmosuchus tener
Status zaštite
Status iucn2.3 EX hr.svg

Status zaštite: Izumrli

Raspon fosila Srednji perm-kasni perm
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Therapsida
Podred: Biarmosuchia
Sigogneau-Russell, 1989.

Biarmosuki (lat. Biarmosuchia) bili su grupa permskih terapsida. Biarmosuki su najprimitivnija grupa terapsida. Bili su srednje veliki i lako građeni mesojedi, osrednja forma između sfenakodonata i naprednijih terapsida.

Osobine[uredi VE | uredi]

Proburnetia, biarmosuki sa neobičnim kvrgama na lubanji, iz kasnopermske Rusije

Lubanja pripadnika Biarmosuchia vrlo je slična lubanjama sfenakodonata, te se od njih razlikuje samo po većim otvorima (mada su oni u odnosu na druge terapside još uvijek relativno maleni), zadnjem dijelu lubanje koji je neznatno nagnut prema nazad (kod pelikosaura je obrnuto), manjem broju zuba i po jednom paru očnjaka i u gornjoj i u donjoj čeljusti, te po drugim, manje bitnim osobinama (Carroll 1988 str. 370, Benton 2000 str. 114). Kod kasnijih, specijaliziranijih pripadnika oni podsjećaju na uvećane očnjake pripadnika Gorgonopsia. Imali su veće mišiće za zatvaranje čeljusti (koji su pružali jači ugriz), što se može zaključiti na osnovu proširenosti zadnjeg dijela lubanje, za koji su se ti mišići vezali.

Njihovi pršljeni su također bili slični onima kod sfenakodontida (mada nisu imali duge bodlje kao kod Dimetrodona i njegovih srodnika), ali su građa ramenog pojasa i zdjelice ukazuje na mnogo napredniji položaj tijela. Stopala su im bila simetrična, što je pokazatelj toga da su tokom hoda bila usmjerena prema naprijed, a prsti su im bili kraći, sličniji onima kod kasnijih sinapsida (terapsida i sisavaca) (Carroll 1988 str. 370–1).

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

Biarmosuki su nastanjivali područje današnje Rusije (Phthinosuchus, Biarmosuchus, Eotitanosuchus) i Južne Afrike (Ictidorhinidae, Burnetiidae i druge forme), te su postojali isključivo u periodu srednjeg i kasnog perma.

Klasifikacija[uredi VE | uredi]

Taksonomska povijest[uredi VE | uredi]

Hopson i Barghusen (1986 str. 88) su uvjetno ujedinili porodice Biarmosuchidae i Ictidorhinidae (zajedno sa Hipposauridae i Rubidginidae) u skupinu "Biarmosuchia", ali nisu odlučili da li one čine prirodnu grupu ili su skupina čiji pripadnici samo imaju zajedničke primitivne osobine. Smatrali su da je Phthinosuchus premalo istražen da bi se odredilo da li i on tu spada, ali su vidjeli Eotitanosuchusa kao napredniju formu.

Sigogneau-Russell (1989) je uspostavio infrared Biarmosuchia za porodice Biarmosuchidae, Hipposauridae i Ictidorhinidae, odvojivši ga od Eotitanosuchia i Phthinosuchia.

Ivakhnenko (1999) je tvrdio da su Biarmosuchus tener, Eotitanosuchus olsoni i Ivantosaurus ensifer, koji su pronađeni na lokalitetu Ezhovo, zapravo jedna te ista vrsta. Čak i ukoliko se ti taksoni pokažu različitim, Ivakhnenkov članak ukazuje na to da su Eotitanosuchus i Biarmosuchus bili vrlo slične životinje. Ivakhnenko je također premjestio porodicu Eotitanosuchidae u red Titanosuchia, unutar nadreda Dinocephalia.

Benton (2000 i 2004) daje skupini Biarmosuchia status podreda.

Filogenija[uredi VE | uredi]

Dolje je predstavljen kladogram prema Sidoru i Smithu (2007):[1]

Biarmosuchia 

Biarmosuchus
Hipposaurus
Lycaenodon
Herpetoskylax
Ictidorhinus


Burnetiamorpha

Lemurosaurus
LobalopexLophorhinus


Burnetiidae


ProburnetiaParaburnetia

BurnetiaBullacephalusNiuksenitiaIzvori[uredi VE | uredi]

  1. Sidor, C.A., and Smith, R.M.H. (2007). "A second burnetiamorph therapsid from the Permian Teekloof Formation of South Africa and its associated fauna". Journal of Vertebrate Paleontology 27 (2): 420–430

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]